Παρασκευή, Μαΐου 10, 2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ


Την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ του νησιού, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αστική τάξη της Κύπρου, στο παιχνίδι του μοιράσματος των πηγών και των δρόμων Ενέργειας, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στη Νέα Υόρκη.


Η επικινδυνότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση, είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ καθώς και ότι «η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής», υπεραμυνόμενος της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ. Πάντως, όπως αποδείχτηκε μέχρι τώρα, οι ανταγωνισμοί μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για το φυσικό αέριο, κάθε άλλο παρά εγγυώνται τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» για τους λαούς της περιοχής.

Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνει και η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο 4ο Ενεργειακό Φόρουμ που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το Διεθνές Κέντρο Ενέργειας και Κλίματος (IICEC), του τουρκικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου Σαμπαντζί. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου τριών τρισ. κυβικών μέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας προκλητικά ότι «τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί δεν είναι λογικά και περιλαμβάνουν ρίσκο. Διότι επί των πηγών αυτών έχουν δικαιώματα και όσοι ζουν στην "ΤΔΒΚ"».

Στο ίδιο Φόρουμ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ αποκάλυψε ότι η Τουρκία κάνει προετοιμασίες για «ενδεχόμενα σχέδια τόσο με τη "Νότια Κύπρο", όσο και με το Ισραήλ» και τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν τα σχέδια αυτά αν τα έσοδα, οι πηγές, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν μοιραστούν σε ολόκληρη την Κύπρο».

Προχωράει σταθερά η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με την ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», λέγοντας ότι «η γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της Κύπρου δημιουργεί πολλές προκλήσεις και προσφέρει πολλές ευκαιρίες». Δίνοντας γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, πρόσθεσε ότι «η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Συνάντηση Κασουλίδη- Κέρι.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Τζων Κέρι, με βασικά θέματα το Κυπριακό, την πρόταση για την Αμμόχωστο, τους υδρογονάνθρακες και τη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς.


http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: