Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ


Την εικόνα διάλυσης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έζησε από πρώτο χέρι βρέφος 3 μηνών με όγκο στον εγκέφαλο, που έπρεπε να υποβληθεί σε νευροχειρουργική επέμβαση. Η μητέρα του το πήγε στο ΑΧΕΠΑ, όπου δεν έγινε δεκτό, επειδή ήταν ανασφάλιστη.


Την ίδια αντιμετώπιση είχε και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης. Κατέληξε στο «Παπαγεωργίου», όπου αναγνώρισε συνδικαλιστή γιατρό που τον είχε δει στην τηλεόραση.

Αυτός παρακάλεσε και τελικά το βρέφος χειρουργήθηκε στο ΑΧΕΠΑ χάρη στην παρέμβαση του καθηγητή Νευροχειρουργικής, Κωνσταντίνου Πολυζωίδη. «Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της περιπέτειας των ανασφάλιστων ασθενών, καθώς το κράτος δεν τους καλύπτει», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου.

Υπάρχει διαδικασία, αλλά είναι χρονοβόρα, προσθέτει, ενώ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη όταν απαιτείται επέμβαση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

«Γίνεται φανερή η έλλειψη από το κράτος και η έλλειψη δομών που θα οδηγήσουν τον ασθενή εκεί που πρέπει», τονίζει.

Οπως λέει, λόγω της έλλειψης υλικών, τα οφθαλμολογικά, νευροχειρουργικά και ειδικά τα ορθοπεδικά χειρουργεία μπορεί να καθυστερήσουν από 6 μήνες ώς και 1 χρόνο.

Αλλά η κατάσταση είναι τραγική σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της πόλης. Οπως ανακοίνωσε η ΕΝΙΘ, στο «Ιπποκράτειο» γίνεται μόνο το 1/3 των χειρουργείων επειδή δεν υπάρχουν ράμματα.

Στο «Παναγία» δεν λειτουργεί επί μήνες ο μοναδικός δημόσιος λιθοτρίπτης σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ μειώθηκαν οι επεμβάσεις στη Στεφανιαία Μονάδα, επειδή είναι εκτός λειτουργίας οι αναπνευστήρες.

Στη ΜΕΘ του «Αγιος Δημήτριος» εργάζονται 16 αντί 20 νοσηλεύτριες, όπως ορίζουν τα διεθνή στάνταρ. Στο «Παπαγεωργίου» το προσωπικό είναι μειωμένο κατά 30%. Το «Ειδικών Παθήσεων» διαθέτει μόνο δύο ειδικούς ακτινολόγους, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 30 εφημερίες το μήνα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας οφείλει αμοιβές εφημεριών, σε πολλές περιπτώσεις από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ οι γιατροί υφίστανται συνεχείς περικοπές στο μισθό τους. Γι' αυτό και προχωρούν σε κινητοποιήσεις με επισχέσεις εργασίας από πλευράς ειδικευομένων, ενώ οι ειδικοί γιατροί απέχουν από εφημερίες και προειδοποιούν ότι από τον Ιούνιο δεν θα υπάρχουν γιατροί για να εφημερεύουν.

Ηδη σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι ειδικευόμενοι γιατροί στις ορθοπεδικές κλινικές των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο» και «Παναγία».

Στο «Γεννηματάς» οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιούν εφημερίες αν δεν καταβληθούν αμοιβές εφημεριών από τον Μάρτιο του 2011. Στο «Αγιος Δημήτριος» και στο «Παπανικολάου» οι γιατροί απέχουν από προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται ιατρεία, χειρουργεία και εξετάσεις.

Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

enet.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: