Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΑΒΑΝΤΑ ΣΕ ΜΑΚΗ ΨΩΜΙΑΔΗ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ
Ουδεμία πρόταση έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ΠΑΕ ΑΕΚ από την πλευρά Ψωμιάδη για επιστροφή των υπεξαιρεθέντων χρημάτων. Χθεσινά δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο (sentragoal) έκαναν λόγο για προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού μια μέρα πριν από τη μεγάλη μάχη που θα δώσει η ΑΕΚ στο Εφετείο Κακουργημάτων εναντίον του Μάκη Ψωμιάδη.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ θα παραστεί αύριο το πρωί στο δικαστήριο και θα επιδιώξει την παραδειγματική ποινική τιμωρία του ανθρώπου που λεηλάτησε τα ταμεία της προ 10ετίας, υπό την ανοχή των ελεγκτικών και διωκτικών μηχανισμών του κράτους.


Η «Ε» ανέδειξε χθες την ιδιαιτερότητα με την αιφνιδιαστική όσο και περίεργη κίνηση της κυβέρνησης να τροποποιήσει τον Ιανουάριο τη διάταξη στο νόμο για τη χρονική διάρκεια περάτωσης της εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ (από 30 σε 3 μήνες). Σε τηλεφώνημα προς τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο υφυπουργός Αθλητισμού απέφυγε να τοποθετηθεί για ένα θέμα που επί της ουσίας μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τους σκοπούς του Ψωμιάδη.

Σε σημείο που να γίνονται διάφοροι συνειρμοί από φίλους της ΑΕΚ, αν η τροπολογία ήταν μέρος ενός σχεδίου που ολοκληρώθηκε με τον υποβιβασμό της ομάδας.

Οπως αναφέραμε και χθες, ο νόμος τροποποιήθηκε χωρίς καμία αναφορά στην αιτιολογική έκθεση και τα νέα δεδομένα είναι βούτυρο στο ψωμί του Ψωμιάδη. Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα αν πρόκειται για «κυβερνητικό συγχωροχάρτι» προς τον Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι, μολονότι βαρυνόταν με πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τα στημένα, αφέθηκε ελεύθερος στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 με απόφαση του ανακριτή, που ήταν αντίθετη με την πρόταση εισαγγελέα.

Ενα άλλο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση σε σχέση με το όλο ζήτημα είναι ότι ένας εκ των συνηγόρων του Ψωμιάδη, ο κ. Γιώργος Ανδρεουλάκος, είναι γιος του τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τέως γενικού γραμματέα του υπ. Δικαιοσύνης και νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου. Αλλά και ανιψιός του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών και επί σειρά ετών βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας, κ. Απόστολου Ανδρεουλάκου.

Θα ωφεληθεί

Είναι γνωστό επίσης σ' όλους ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ωφεληθεί από μια πιθανή επιστροφή χρημάτων του Ψωμιάδη στην ΑΕΚ. Με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, η πρώτη κίνηση θα είναι η αποπληρωμή των δόσεων του «άρθρου 44» (περίπου 2.670.000 ευρώ). Κατ' αυτό τον τρόπο η ΠΑΕ δεν θα «σκάσει» για 200 εκατομμύρια, ποσό για το οποίο έχουν κοινοποιηθεί κατασχετήρια στις περιουσίες παραγόντων της ΑΕΚ που έχουν διατελέσει πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και οικονομικοί διευθύνοντες. Διέρρευσε μάλιστα ότι το Δημόσιο θα στραφεί εναντίον όλων των φυσικών προσώπων που έφεραν το δικαίωμα υπογραφής στην ΠΑΕ από το 1990 και μετά. Επίσης, από μια πιθανή επιστροφή χρημάτων θα πληρωθούν ποσά που αντιστοιχούν σε παρακρατηθέντες φόρους και, φυσικά, θα τακτοποιηθούν οι οφειλές προς το υπαλληλικό προσωπικό.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η διαδικασία εκκαθάρισης μέσα σε 30 μήνες, όπως ίσχυε πριν από την τροπολογία του Ιανουαρίου, δεν θα εμπόδιζε την ΠΑΕ να πάρει απόφαση για λύση της εταιρείας. Θα έτρεχαν παράλληλα οι διαδικασίες και στο διάστημα των 30 μηνών θα διεκδικούσε τα μέγιστα οφέλη από τον Ψωμιάδη στα ποινικά δικαστήρια. Ετσι, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιος και για ποιο λόγο πρότεινε πριν από 4 μήνες τη συγκεκριμένη τροπολογία.

enet.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: