Κυριακή, Μαΐου 19, 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Κινητοποίηση για τη «σωτηρία» του συστήματος Υγείας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μάη στο Λονδίνο. Η κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για 3.000 κόσμο.

Στην κινητοποίηση καλούσαν σωματεία και κατά τόπους επιτροπές ενάντια στο κλείσιμο τοπικών νοσοκομείων ή τμημάτων τους.


Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχαν στην κινητοποίηση με δικό τους πανό, μοιράζοντας υλικό στα αγγλικά για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, καλώντας για λαϊκή συμμαχία για την διεκδίκηση των λαϊκών αναγκών στην υγεία, που μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με εργατική λαϊκή εξουσία.

Για τις ανάγκες της κινητοποίησης μάλιστα, φτιάχτηκαν συνθήματα στα αγγλικά που καλούσαν τους εργάτες στην Βρετανία να μην ξεγελαστούν από τα κυβερνητικά κόμματα, από τους σοσιαλδημοκράτες εργατικούς, να παλέψουν ενάντια στα μονοπώλια, για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν υγεία, για τον σοσιαλισμό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε με δικό του μπλοκ το «φιλολαϊκό» κόμμα των Εργατικών, από το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ξεκίνησαν οι αναδιαρθρώσεις στον τομέα της υγείας με την υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων του NHS σε ενώσεις ιδιωτικών τραπεζών την περίοδο 1999-2000 και με την ανακοίνωση για τον στόχο επίτευξης περικοπών ύψους 20 δις λιρών λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές.

Η σημερινή συγκυβέρνηση από την πλευρά της είχε ήδη ανακοινώσει από το 2010 τις αναδιαρθρώσεις στον τομέα της υγείας. Το 2012 ψηφίστηκε στην Βουλή το Health Act, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί καπιταλιστική αναδιάρθρωση που ξεκίνησε να εφαρμόζεται αρχικά σε κάποιες βοηθητικές υπηρεσίες (π.χ. ιδιωτικοποίηση των τμημάτων αιματολογικού).

Ουσιαστικά όμως, πρόσφατα ξεκίνησαν να συζητιούνται οι υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα και σχετιζόταν με την δημιουργία επιτροπών που θα διαχειρίζονται τη χρηματοδότηση. Στην πράξη ήδη, κυρίως τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει τμήματα Επειγόντων στα νοσοκομεία και χιλιάδες που δουλεύουν σε διοικητικές θέσεις έχουν απολυθεί. Η ευθύνη του τομέα της υγείας έχει μεταφερθεί από το κράτος στις τοπικές αρχές χωρίς αυτές να έχουν τους απαραίτητους πόρους. Τα νοσοκομεία πλέον λειτουργούν σαν αυτοτελείς επιχειρήσεις που διαλέγουν ποιες υπηρεσίες και ποια τμήματα ασθενών τους συμφέρει να κρατήσουν. Στόχος είναι βέβαια τα πιο κερδοφόρα κομμάτια να τα εκμεταλλευτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι οποίοι ήδη καταγράφουν τεράστια κέρδη στον τομέα της υγείας.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι ήδη ορατές, αφού υπάρχουν μέχρι και δημοσιεύματα για θανάτους σε νοσοκομεία λόγω των περικοπών.


902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: