Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ-ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ;


Ενστάσεις για την ποιότητα των θεμάτων της Φυσικής, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, διατυπώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.  
Σε ανακοίνωση της επιτροπής επίλυσης των θεμάτων, επισημαίνεται ότι τα θέματα της Φυσικής κάλυπταν σχεδόν το εύρος της εξεταστέας ύλης. 
Ήταν απαιτητικά και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, ωστόσο δεν είχαν την απαραίτητη διαβάθμιση. 


Τα περισσότερα ερωτήματα απαιτούσαν αυξημένη μαθηματική επεξεργασία σε βάρος της αξιολόγησης των εννοιών της Φυσικής και του συνολικού χρόνου εξέτασης. Τρεις ερωτήσεις (Β2,Δ2,Δ3) ήταν έξω από το πνεύμα διδασκαλίας, το πνεύμα του σχολικού βιβλίου και της αξιολόγησης της Φυσικής.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι προκλήθηκε σύγχυση στην έναρξη επεξεργασίας των θεμάτων από τους εξεταζόμενους, εξαιτίας διευκρίνισης που δόθηκε για το θέμα Β2 από την Επιτροπή των Εξετάσεων, η οποία θα μπορούσε να μην είχε δοθεί, γεγονός που επιβάρυνε τη συνολική απόδοση των υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης διαγωνίστηκαν σήμερα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων αναφέρεται σε ανακοίνωσή της στα θέματα που επελέγησαν και υπογραμμίζει ότι:

Σχετικά με το κείμενο, το απόσπασμα από τον «Κρητικό» του Διονυσίου Σολωμού περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη και προσφέρεται για επεξεργασία από τους μαθητές.
Σχετικά με τις ερωτήσεις, αυτές ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών, δεδομένου ότι στο σύνολό τους οι ζητούμενες απαντήσεις παρατίθενται ως σχόλια είτε στο διδακτικό βιβλίο είτε στο βιβλίο του καθηγητή και προσφέρουν ποικιλία επιλογών (σε σχέση με την επισήμανση εικόνων και σχημάτων λόγου). Ειδικά, επισημαίνεται ότι ο σχολιασμός των στίχων 56-57, που ζητείται στη Γ1 ερώτηση, αφορά τη δραματική κορύφωση του έργου και απαιτεί συνολική θεώρηση του κειμένου.
Τέλος, όπως παρατίθεται το προς σύγκριση απόσπασμα από τη νουβέλα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη δεν δυσκολεύει τους διαγωνιζομένους στην αναζήτηση και τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών.

Σε σχέση με το αδίδακτο κείμενο, παράλληλα με τη βιβλιογραφική παραπομπή που σωστά δόθηκε, κρίνεται σκόπιμο να δίνεται και η χρονολογική ταυτότητα του κειμένου (α' δημοσίευση Νέα Εστία, 1940) προς αποφυγή αναχρονιστικών κρίσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: