Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ


Στις 29 Απρίλη του 2013, ο προϊστάμενος του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών και Ελέγχου των Κατασκευών (ΤΟΑΕΚ) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Πολυγύρου, Ματθαίος Τοτικίδης, εξέδωσε για τρίτη φορά απόφαση (αριθμός 2684), με την οποία ανακαλεί την οικοδομική άδεια 199, που είχε εκδοθεί παράνομα το Σεπτέμβρη του 2010 για λογαριασμό του ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς Κ. Στέγγου. Με την άδεια αυτή ο Κ. Στέγγος επιχειρεί να χτίσει 585 πολυτελείς βίλες, που θα καλύψουν μια έκταση 80 τουλάχιστον στρεμμάτων σε δάσος 17.630 στρεμμάτων.


Από το  2003 ο καπιταλιστής προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει το συγκεκριμένο δάσος, προκειμένου να κατασκευάσει και να μοσχοπουλήσει τις 585 βίλες. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα τεράστια κέρδη που θα βγάλει. Είναι ο ίδιος που στις αρχές του 2004 προκάλεσε την περιβόητη (ν)τροπολογία Πάχτα, με την οποία επιχειρήθηκε ο αποχαρακτηρισμός δάσους 17.630 στρεμμάτων. (Ν)τροπολογία που μετά το θόρυβο που ξέσπασε καταργήθηκε με νέα τροπολογία, σε άλλο νόμο, με την οποία έγινε αποκατάσταση της νομιμότητας και έτσι το δάσος των 17.630 στρεμμάτων παρέμεινε δάσος.

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος γιατί επιμένει ο Κ. Στέγγος να νομιμοποιήσει την οικοδομική άδεια 199/2010, καθώς διανύουμε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με την οικοδομική δραστηριότητα να έχει σχεδόν σταματήσει και ενώ το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς υπολειτουργεί και χρωστάει εκατομμύρια ευρώ στους υπαλλήλους τους. Ας μην αναρωτιόμαστε, γιατί και αυτή την περίοδο η τάξη των καπιταλιστών βγάζει τεράστια κέρδη, ενώ είναι πολλοί οι μεγαλοκαπιταλιστές που θα θελήσουν ν’ αγοράσουν πολυτελείς βίλες σ’ ένα φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό της Σιθωνίας (δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής). Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, ότι αυτή την περίοδο ο Κ. Στέγγος διαπραγματεύεται την πώληση του ξενοδοχειακού του συγκροτήματος και όπως αντιλαμβάνεστε η νομιμοποίηση αυτής της άδειας αποτελεί πρόσθετο περιουσιακό στοιχείο και ανεβάζει το τίμημα. Είναι λεπτομέρεια το από ποιον θα κατασκευαστούν αυτές οι πολυτελείς βίλες. Η παρεμπόδιση των σχεδίων της εταιρίας του Κ. Στέγγου αποτελεί συνεισφορά στον αγώνα για την προστασία των δασών που απέμειναν, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επιμονή του προϊσταμένου του ΤΟΑΕΚ στην ανάκληση της άδειας 199/2010 ως παράνομης είναι πέρα για πέρα σύννομη, γιατί «αυτή εκδόθηκε κατά παράβαση ουσιώδους τύπου διαδικασίας έκδοσης χωρίς προηγούμενη έκδοση εγκρίσεων των αρμοδίων αρχαιολογικών και δασικών υπηρεσιών και χωρίς έλεγχο και έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, παραβιάζοντας τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και ειδικότερα αυτές των αρθ. 3 και 5 του από 8-7-93 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 795Δ/93) και του αρθ. 3 ΓΟΚ, αυτές περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων του Ν. 998/79 και αυτές περί προστασίας αρχαιοτήτων του Ν.3028/2002 όπως ειδικότερα και αναλυτικά αναπτύχθηκε στο σκεπτικό της παρούσας». Πρόκειται για απόσπασμα από το διατακτικό και των τριών αποφάσεων που έχει εκδώσει ο Μ. Τοτικίδης, το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

Οι αποφάσεις του Μ. Τοτικίδη, με τις οποίες κηρύχτηκε παράνομη η οικοδομική άδεια 199/2010, ανακλήθηκαν μια φορά με απόφαση του πρώην Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και μια φορά από το δήμαρχο Πολυγύρου Α. Ζωγράφο. Και τις δυο φορές για τυπικούς λόγους. Ποτέ οι κύριοι αυτοί δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των ανακλητικών αποφάσεων.

Η άδεια 199/2010 εκδόθηκε παράνομα από την Πολεοδομία Πολυγύρου το Σεπτέμβρη του 2010. Στην έκδοσή της είχε συμβάλει και ο τότε νομάρχης Χαλκιδικής και νυν δήμαρχος Πολυγύρου  Α. Ζωγράφος. Με την ανάμιξή του ασχοληθήκαμε διεξοδικά σε άρθρα μας στην «Κόντρα» και δε θα επαναλάβουμε τα σχετικά (μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Προσθέτουμε μόνο, ότι στη συνέχεια ο δήμαρχος άλλαξε τακτική και γι’ αυτή την αλλαγή βάλαμε και εμείς το χεράκι μας.

Και ερχόμαστε στις δύο ανακλήσεις των αποφάσεων του Μ. Τοτικίδη.

Η πρώτη απόφαση Τοτικίδη εκδόθηκε στις 4 Μάη του 2011. Η εταιρία του Κ. Στέγγου έκανε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο τότε γενικός   γραμματέας Θ. Σιώκος αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση, επικαλούμενος δύο λόγους. Πρώτον, ότι ο Μ. Τοτικίδης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει την απόφαση για ανάκληση της άδειας και δεύτερον διότι έπρεπε να καλέσει την εταιρία να εκθέσει τις απόψεις της και μετά να εκδώσει την απόφαση. Δεν τόλμησε, δηλαδή, να αμφισβητήσει το διατακτικό της απόφασης Τοτικίδη σε κανένα σημείο, γιατί η απόφαση με την οποία ανακαλούνταν η άδεια 199/2010 ήταν ξεκάθαρη και απόλυτα νόμιμη.

Στη συνέχεια, έγιναν πολλά από τους εμπλεκόμενους σ’ αυτή την υπόθεση, στα οποία επίσης έχουμε αναφερθεί σε δημοσιεύματά μας στην «Κόντρα» (μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ). Επειδή ο χρόνος έτρεχε και υπήρχε κίνδυνος νομιμοποίησης της άδειας 199/2010, πιέζαμε συνεχώς να εκδοθεί καινούργια ανακλητική απόφαση της παράνομης άδειας. Πράγματι, στις 9 Ιούλη του 2012 εκδόθηκε από τον Μ. Τοτικίδη η απόφαση 2137/2012, ανακλητική της οικοδομικής άδειας. Την επομένη ο Α. Ζωγράφος κάλεσε τον Μ.Τοτικίδη να ανακαλέσει τη νέα ανακλητική απόφασή του και να καλέσει την εταιρία να εκθέσει τις απόψεις της, για να μην έχει άλλοθι η εταιρία να εγείρει ζήτημα νομιμότητας της απόφασης. Το επιχείρημα αυτό του Α. Ζωγράφου ήταν προσχηματικό. Σε προγενέστερο χρόνο ο ίδιος ο Α. Ζωγράφος είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να κληθεί η εταιρία να εκθέσει τις απόψεις της, πριν ο Μ. Τοτικίδης εκδώσει την απορριπτική του απόφαση.

Ο Μ. Τοτικίδης αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη νέα ανακλητική απόφαση, δεδομένου ότι ο δήμαρχος είναι πολιτικός του προϊστάμενος. Ανακάλεσε την απόφασή του στις 16 Ιούλη του 2012 και έκλεισε συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρίας για τις 30 Ιούλη. Η συνάντηση έγινε και σ’ αυτή η εταιρία επανέλαβε τις κοινότυπες και χιλιοειπωμένες απόψεις της, που δεν ήταν ικανές ν’ αποδείξουν ότι ήταν νόμιμη τόσο η ακολουθούμενη διαδικασία έκδοσης της άδειας όσο και η ίδια η άδεια.

Από τη συνάντηση αυτή μέχρι τις 29 Απρίλη του 2013, που εκδόθηκε η Τρίτη ανακλητική απόφαση του Μ. Τοτικίδη, πέρασαν εννιά μήνες και έτσι η εταιρία δεν έχει κανένα πρόσχημα να εγείρει πάλι θέμα νομιμότητάς της. Καλά θα κάνουν, λοιπόν, ο δήμαρχος Α. Ζωγράφος και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης να στηρίξουν τον Μ. Τοτικίδη και τη νομιμότητα της πέρα για πέρα σωστής απόφασής του. Να σταματήσουν κάθε εναγκαλισμό με τον Κ. Στέγγο, που θέλει να εκδώσει μια οικοδομική άδεια καθ’ όλα παράνομη.

Γεράσιμος Λιόντος

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΗΣ 25ης Μάη



http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/19253.Ανακλήθηκε-για-τρίτη-φορά-η-οικοδομική-άδεια-για
ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: