Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»


ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ,ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ...
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΤΙΕΣ.
ΑΠΛΑ...ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ 
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο των Βαλκανίων, αλλά και η ανάγκη του αγώνα για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά, αναδείχθηκαν κατά τη σημερινή περιοδεία της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, η οποία συναντήθηκε με τη Διοίκηση του νοσοκομείου και μίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει καθόλου προς το νοσοκομείο από την ίδρυσή του το Γενάρη του 2012, ενώ η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί και φτάνει, κατά μέσο όρο, το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανά δίμηνο, την ώρα που κάθε μήνα το νοσοκομείο καταβάλλει 500.000 ευρώ για μόνο 4 φάρμακα σε συγκεκριμένη εταιρεία, που ζητά άμεση αντικαταβολή με την αποστολή των φαρμάκων. Αποτέλεσμα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του νοσοκομείου να ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.


Η διοικήτρια του νοσοκομείου, χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «πλέον το χάος της αγοράς μεταφέρεται και μέσα στο νοσοκομείο». Λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και προχωρά σε περικοπές, αλλά και χαράτσια στους ασθενείς, υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Από τον προϋπολογισμό του 2013, που φτάνει τα 50 εκατομμύρια, ο στόχος είναι τα 18,5 εκατομμύρια να καλύψουν μόνο φαρμακευτικές ανάγκες όταν, πέρσι, το ποσό έφτασε τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Ελλείψεις σε προσωπικό και συγχωνεύσεις

Λόγω έλλειψης προσωπικού η Διοίκηση προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων. Έχουν, ήδη, συγχωνευθεί 2 Ακτινοθεραπευτικά, έχει ανασταλεί η λειτουργία 12 κρεβατιών του Θωρακοχειρουργικού και 6 κρεβατιών του Γυναικολογικού, ενώ τα τμήματα αυτά συγχωνεύθηκαν. Επίσης, έχουν συγχωνευθεί το Ενδοκρινολογικό και το Γαστρεντερολογικό Τμήμα, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας 8 κρεβατιών στο καθένα.

Οι βάρδιες του προσωπικού δεν βγαίνουν, ενώ υπήρξε νοσηλεύτρια που δούλεψε διπλοβάρδια για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Την ίδια ώρα, οι νοσηλευτές κατήγγειλαν στη βουλευτή του ΚΚΕ ότι λείπουν απλά, καθημερινά υλικά, όπως οι σύριγγες, το χαρτί υγείας το αγοράζουν μόνοι τους, ενώ τα γάντια που χρησιμοποιούν είναι τα πιο φθηνά και χείριστης ποιότητας.

Ιδιαίτερα, συζητήθηκε με τους γιατρούς η ανάγκη να υπάρχει ένας κρατικός φορέας παραγωγής, εισαγωγής και έρευνας στον τομέα του φαρμάκου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, οι συνέπειες από τη μέχρι τώρα κατάσταση, που τα φάρμακα παράγονται και διατίθενται από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, είναι εγκληματικές αφού αρκετές φορές οι ασθενείς μένουν χωρίς φάρμακα – είτε λόγω απόσυρσης, είτε έλλειψης, είτε άρνησης για προμήθεια λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών - και αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση της υγείας των ασθενών.

Μονόδρομος η δραστηριοποίηση και ο αγώνας όλων

Η Διαμάντω Μανωλάκου, επικεφαλής του κλιμακίου του ΚΚΕ, χαρακτήρισε εγκληματικές για την υγεία του λαού τις ελλείψεις σε σύγχρονο αξονικό τομογράφο, σε ψηφιακό μαστογράφο, που είναι απαραίτητος για την πρόληψη και τη διάγνωση, και σε μαγνητικό τομογράφο.

Σημείωσε πως η μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων και η επαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου σχετίζεται άμεσα με την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς. Τόνισε ότι «δεν αρκεί μόνο να διαπιστώνουμε τα προβλήματα, αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και πώς θα οργανωθούμε», επισημαίνοντας ότι οι αγώνες και οι διεκδικήσεις δεν μπορούν να γίνονται με ανάθεση σε ένα κόμμα ή σε ορισμένους συνδικαλιστές. Θέλει κινητοποίηση, συμμετοχή στις μαζικές διαδικασίες, αγώνα μαζί με τους ασθενείς.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα κάνει Επερωτήσεις στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», ασκώντας και κοινοβουλευτική πίεση, ωστόσο αυτό δεν αρκεί.

902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: