Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

BUNDESBANK: H ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟ» ΝΟΤΟ


Προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους συνιστά στις χώρες του μνημονίου αλλά και στο Βερολίνο η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, προειδοποιώντας ότι ο οικονομικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Όσον αφορά στα του οίκου της η Bundesbank πάντως προβλέπει ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, βασιζόμενη κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών.


Στη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, η κεντρική γερμανική τράπεζα αναφορικά με την κρίση στην Ευρωζώνη υποστηρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις η ασθενής ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έπειτα από πολλά χρόνια σπατάλης.

Μέσω αυτής προειδοποιεί πάντως και το Βερολίνο ότι ο οικονομικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και της καθυστέρησης πολλών χωρών να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.

Με αφορμή και την περίπτωση της Γαλλίας, η οποία διολίσθησε σε ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους και λόγω των ασθενών οικονομικών προοπτικών ζήτησε και έλαβε προθεσμία δύο επιπλέον ετών για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η Bundesbank προειδοποίησε ότι η πολύ μεγάλη ελαστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων για τη μείωση του ελλείμματος μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία.

Πάντως για τη γερμανική οικονομία, και παρότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2013 (χαμηλότερο του αναμενόμενου), η τράπεζα εκτιμά ότι αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η οποία δεν θα οφείλεται μόνο στην αύξηση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα.

“Η αξιοσημείωτη αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών μετά από μία ασθενή εκκίνηση το 2013 επιτρέπει την ελπίδα ότι με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό οι παράγοντες της ζήτησης -στην ώθηση των οποίων μπορεί να βασισθεί η γερμανική οικονομία ως επί το πλείστον- θα ανακάμψουν”, αναφέρει η έκθεση.

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ωθούμενη από την ισχυρή ζήτηση από την Ευρωζώνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

enet.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: