Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

GOOGLE, MICROSOFT ΚΑΙ YAHOO ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΡΥΦΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ


Μετά τις καταγγελίες ανεξάρτητης επιτροπής για έλλειψη διαφάνειας, η EPA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) παραδέχτηκε ότι υποστηρίζεται από την Google, τη Microsoft και την Yahoo.

Σύμφωνα με καταγγελία του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO) στα πλαίσια συζήτησης σχετικά με την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, η EPA εκπροσωπεί επιχειρηματικά συμφέροντα παρόλο που δεν έχει καταχωρίσει καμία επιχείρηση ως υποστηρικτή στο ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας.


Το Μητρώο, το οποίο διαχειρίζονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτεί από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να γνωστοποιούν τα συμφέροντα, τους στόχους ή τους σκοπούς τους και, κατά περίπτωση, τους πελάτες που εκπροσωπούν.

Η EPA έχει καταχωρηθεί στην κατηγορία των «δεξαμενών σκέψης» (think tanks), ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, και ισχυρίζεται ότι έχει μόνο 10 ιδιωτικά (μη εταιρικά) μέλη. Εντούτοις, ο διευθύνων σύμβουλος της EPA, Pietro Paganini, επιβεβαίωσε πως στα μέλη της συγκαταλέγονται οι Google, Yahoo και Microsoft.

Σύμφωνα με τον Olivier Hoedeman, συντονιστή της εκστρατείας του CEO, η επιβεβαίωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη αφού αν παρατηρήσει κάποιος τη στάση της EPA στο διάλογο για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Κανόνων Προστασίας των Δεδομένων θα δει ότι ευνοεί μία ελαφρύτερη ρυθμιστική προσέγγιση, ενώ μέχρι προσφάτως η EPA διαφήμιζε εταιρικές συνδρομές στην ιστοσελίδα της έναντι του ετήσιου ποσού των 10.000 ευρώ.

Ο Paganini έσπευσε να διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι παρόλο που η EPA ακούει τις ιδέες και τους προβληματισμούς των μελών της, εντούτοις οι εκθέσεις της είναι ανεξάρτητες, προσθέτοντας πως οι συγκεκριμένες εταιρείες εκ παραδρομής δεν έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Διαφάνειας.

Το CEO ισχυρίζεται ακόμα ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η EPA έχει στενές σχέσεις με δύο μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες, την Competere Geopolitical Management και την DCI Group και εργάζεται υπέρ της προώθησης μιας φιλικής προς τις βιομηχανίες νομοθεσίας, όπου σύμφωνα με τους οργανισμούς ψηφιακών δικαιωμάτων, θα υπονομεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών στο διαδίκτυο.

Το CEO υπέβαλλε την καταγγελία του στη γραμματεία που επιβλέπει το Μητρώο Διαφάνειας και αυτή με τη σειρά της θα εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία και θα αποφανθεί εάν θα επιβάλλει κυρώσεις στην EPA ή θα απαιτήσει την ενημέρωση στην καταχώρησή της.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ούτε η Google ούτε η Microsoft ούτε η Yahoo έχουν κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Πηγή: PC World

Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net

enet.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εεεεεεεεεεεελλλλλααααααααααααααααααα!!!!