Πέμπτη, Ιουνίου 27, 2013

ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΥΓΕΙΑ: ΠΑΡΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΒΑΡΔΙΕΣ ΣΕ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ

Oι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολόγων στις αιμοδοσίες των δημόσιων νοσοκομείων, πέρα απ' τις δυσλειτουργίες που προκαλούν, οδηγούν και στον παροπλισμό τις απογευματινές βάρδιες, που προσφέρονται για εθελοντική αιμοδοσία. Ήδη δεν λειτουργούν οι απογευματινές βάρδιες των αιμοδοσιών στον «Ευαγγελισμό», το «Ιπποκράτειο» και το «Αλεξάνδρα», ενώ στον «Άγιο Σάββα» η απογευματινή βάρδια λειτουργεί μόνο τη Δευτέρα και την Τετάρτη.


Τα παραπάνω αναφέρθηκαν την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ). Οι ελλείψεις του προσωπικού των αιμοδοσιών σε συνδυασμό με τη μη οργάνωση ενός εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτεται μόνο το 50% απ' τις 650.000 μονάδες αίματος που χρειάζονται κάθε χρόνο στη χώρα. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται απ' το συγγενικό περιβάλλον των αρρώστων, ενώ 50-60 χιλιάδες φιάλες εισάγονται απ' το εξωτερικό.

Συνακόλουθο αυτής της αρνητικής εξέλιξης για την εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας είναι και η μειωμένη προσφορά εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων. Δηλαδή εθελοντών για μεταμοσχεύσεις κυττάρων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, όπως οι λευχαιμίες. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόλις 30.000 εθελοντές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 100.000 δότες. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων εισάγεται απ' το εξωτερικό και στοιχίζουν (εξετάσεις και διαδικασίες) από 20.000-25.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με σημαντική καθυστέρηση, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να προκαταβάλουν τα χρήματα.

Επίσης οι γιατροί κατάγγειλαν ως παραπλανητική την πληροφόρηση που κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες - συνολικά 20 στην Ελλάδα όταν στον υπόλοιπο κόσμο είναι 150 - για τη συλλογή του ομφάλιου αίματος. Πρόκειται για αίμα που συλλέγεται απ' τον ομφάλιο λώρο και όταν αποθηκεύεται στις ιδιωτικές τράπεζες, οι γονείς πληρώνουν για την αποθήκευση. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο απ' το ίδιο άτομο, αλλά όπως είπαν οι γιατροί η περίπτωση αυτή, εκτός από μία στις 350.000 περιπτώσεις, δεν μπορεί να γίνει. Το καλύτερο τόνισαν που πρέπει να γίνει είναι η φύλαξη του ομφάλιου αίματος σε δημόσιες τράπεζες.
http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: