Κυριακή, Ιουνίου 09, 2013

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ,Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΞΕΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Στις 15 Ιουλίου 2005, δεκαπέντε μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, άνδρες που μιλούσαν αγγλικά και ελληνικά άρπαξαν 28 Πακιστανούς στην Αθήνα, τους μετέφεραν σε άγνωστο μέρος και τους ανέκριναν.
Ολοι έδειξαν τότε την αγγλική MIG και την ΕΥΠ... «Τα θύματα των απαγωγών αναγκάστηκαν να φύγουν για το εξωτερικό. Κι εγώ παραμένω στη μαύρη λίστα. Ζω με την απειλή της έκδοσης και δεν βρίσκω δουλειά πουθενά», λέει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, που κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη τις απαγωγές
«Μόλις είχα εκλεγεί πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. Εψαχνα τους συμπατριώτες μου μία εβδομάδα. Πήγα σε περισσότερα από 15 περιφερειακά αστυνομικά τμήματα και τους αναζητούσα. Δεν έπαιρνα καμία απάντηση», υποστηρίζει. «Μετά την απαγωγή τους, οι Πακιστανοί ήρθαν στα γραφεία της Κοινότητας και μίλησαν», συμπληρώνει.


Εγκλωβισμένοι

«Ζούσαν μέσα σ' έναν απίστευτο κλοιό μυστικών υπηρεσιών. Τους ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις. Για να μη μιλήσουν, τους έδωσαν επίσης χρήματα μέσω της πακιστανικής πρεσβείας. Ο Ράτζα Ραφάκατ αρνήθηκε και υπέβαλε μήνυση. Τελικά, καταδικάστηκε ο υπάλληλος της πρεσβείας για δωροδοκία σε περίπου 28 μήνες φυλάκιση», υποστηρίζει ο Τζ. Ασλάμ. Γι' αυτό, όπως τονίζει, πολλοί από τους απαχθέντες άλλαξαν τουλάχιστον 2 φορές τις καταθέσεις τους.

«Τους απειλούσαν λέγοντας ότι δεν αποδεικνύονται οι κατηγορίες εναντίον του κράτους και των μυστικών υπηρεσιών, ότι δεν θα τους αφήσουν ήσυχους, ότι θα τους σκοτώσουν», αναφέρει.

- Πού βρίσκονται σήμερα τα θύματα των απαγωγών;

«Καταστράφηκε η ζωή μας. Οι απαχθέντες είχαν διαρκώς πίσω τους τούς απαγωγείς. Τα αφεντικά τούς έδιωχναν απ' το φόβο τους. Αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Παραμένουν τρεις, που δουλεύουν σε σουβλατζίδικο και αποθήκες γύρω από την Ομόνοια. Εκτοτε, ο Ράτζα δεν κατάφερε να βρει δουλειά. Κι εγώ βρίσκομαι εγκλωβισμένος. Διότι παραμένω στη μαύρη λίστα της πακιστανικής πρεσβείας. Με αποτέλεσμα να υπάρχει εναντίον μου εντολή έκδοσης. Δεν μπορώ να περάσω τα ελληνικά σύνορα. Πέρσι πέθανε ο πατέρας μου και δεν πήγα στην κηδεία του. Δεν μπορώ καν να εργαστώ. Η γυναίκα μου και η κόρη μου ήρθαν νόμιμα από το Πακιστάν, με μεσολάβηση του Κάρολου Παπούλια, αλλά οι ελληνικές υπηρεσίες αρνούνται να τους βγάλουν χαρτιά. Βρίσκονται στη χώρα παράνομα. Η μόνη εργασία που βρήκα για 3-4 μήνες το χρόνο είναι μεταφραστής των Πακιστανών στα νοσοκομεία».

Η Αγκυρα εκδίδει εντάλματα, η Αθήνα τα εκτελεί ασμένως...

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οσο κι αν κυβέρνηση, και δη το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνει τα στραβά μάτια στην γκανγκστερικού τύπου αρπαγή του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά, τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι δεν έχουμε μόνο «μια σοβαρή υπονόμευση του κράτους δικαίου», όπως υπογραμμίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Εχουμε μια παράνομη αστυνομική επιχείρηση, σε αγαστή συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών αρχών, «με στόχο να εκτελεστούν τα εντάλματα που εκκρεμούν κατά Τούρκων προσφύγων στη χώρα μας», όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Ηδη από την περασμένη Τετάρτη ερευνάται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τυχόν εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση.

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Μέχρι τώρα αρνούνται τα πάντα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «για τον συγκεκριμένο Τούρκο υπήκοο καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του, καθώς και καμία επίσημη καταχώριση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα, δεν προκύπτουν στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ντοκουμέντα

Ομως τα στοιχεία για την παραμονή και την παρουσία του Γιαϊλά στην Ελλάδα είναι αδιάψευστα. Ηδη έχουν καταγραφεί μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων στο περιστατικό της απαγωγής, ενώ, όπως εξηγεί η Κλειώ Νικολοπούλου, δικηγόρος, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (όπου κατέφυγε για προστασία ο Τούρκος πρόσφυγας), τους δήλωσε ότι «είχε συλληφθεί, φυλακιστεί και βασανιστεί επανειλημμένως για την πολιτική του δράση στην Τουρκία. Ηρθε στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες, για να ζητήσει προστασία, όπως προβλέπει το εθνικό και διεθνές δίκαιο, και ζήτησε τη συνδρομή μας, λόγω της αδυναμίας πρόσβασής του στη διαδικασία ασύλου», τονίζει.

Η δικηγόρος προσθέτει επίσης ότι «εστάλη από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στις 20/5 φαξ (αρ. πρωτ. 707) στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, της Πέτρου Ράλλη, με αίτημα την παραλαβή της αιτήσεως ασύλου του, με την οποία εγνωστοποιείτο στις αρχές ότι ο Μπ. Γιαϊλά, όπως μας δήλωσε, είναι θύμα βασανιστηρίων. Και πάλι δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση για την κατάθεση του αιτήματός του».

Κι ενώ παράλληλα το ΕΣΠ προσπαθούσε και με προφορικές παρεμβάσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής να καταστεί εφικτή η κατάθεση του αιτήματος ασύλου του, ο Γιαϊλά απήχθη την Πέμπτη το βράδυ της 30ής Μαΐου. Ακόμη και μετά το συμβάν, όπως εξηγεί η κ. Νικολοπούλου, «οι δικηγόροι του, με τηλεφωνική παρέμβαση προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, έθεσαν εκ νέου τον κίνδυνο που διατρέχει ο Μπουλούτ Γιαϊλά ως θύμα βασανιστηρίων και το συναφές αίτημα ασύλου του, και τόνισαν την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να σταματήσει οιαδήποτε διαδικασία επιστροφής-επαναπροώθησής του στην Τουρκία».

«Ζωντανή βόμβα»

Ο Γιαϊλά, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, που σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίστηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan «ζωντανή βόμβα» και μέλος του ακροαριστερού κόμματος DHKP-C.

«Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα δείχνουν ότι η απαγωγή του Τούρκου είναι απόρροια των ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούν κατά των Τούρκων προσφύγων στη χώρα μας. Τα εντάλματα αυτά ενεργοποιήθηκαν περίπου πριν από τρεις μήνες, αλλά απορρίφθηκαν από τον Αρειο Πάγο, καθώς εκρίθη ότι η έκδοση δεν μπορεί να γίνει εφ' όσον εκκρεμεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος του αλλοδαπού για άσυλο ή εφ' όσον κινδυνεύει στη χώρα του με βασανιστήρια», αναφέρουν νομικοί που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα. Και προσθέτουν: «Προφανώς, μετά "ως μόνη λύση" για το "πρόβλημα" προτάθηκε η μέθοδος των απαγωγών».

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Αθήνα, με παρόμοιο τρόπο έχουν απαχθεί πρόσφατα άλλα έξι άτομα.


  http://www.enet.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: