Σάββατο, Ιουλίου 06, 2013

ΚΑΠΕΛΟ 200% ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η μέση τιμή εισαγωγής στην Ελλάδα κυμαίνεται για το 2013 στα 33 ευρώ η μεγαβατώρα (χίλιες κιλοβατώρες), ενώ η τελική τιμή μετά από φόρους και περιθώρια κέρδους, με την οποία φτάνει στους καταναλωτές, ξεπερνά τα 102 ευρώ η μεγαβατώρα

→Η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ε.Ε., μαζί με τη Βουλγαρία, στην επίπτωση του κόστους φυσικού αερίου στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών


Του Βασίλη Γεώργα












Τρεις φορές ακριβότερα από την τιμή που εισάγεται στην Ελλάδα φτάνει το φυσικό αέριο στα σπίτια των καταναλωτών, αναδεικνύοντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση από πλευράς ακρίβειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Σουηδία και τη Δανία.

Το συνολικό «καπέλο» που μπαίνει από εισαγωγείς, μεσάζοντες και εταιρείες διανομής στο φυσικό αέριο αγγίζει το 210%, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η μέση τιμή εισαγωγής στην Ελλάδα κυμαίνεται για το 2013 στα 33 ευρώ η μεγαβατώρα (χίλιες κιλοβατώρες), ενώ η τελική τιμή μετά από φόρους και περιθώρια κέρδους, με την οποία φτάνει στους καταναλωτές, ξεπερνά τα 102 ευρώ η μεγαβατώρα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.

Υψηλά περιθώρια

Η διαφορά αυτή των 70 ευρώ αποτελεί το περιθώριο κέρδους της ΔΕΠΑ, η οποία εισάγει το αέριο μέσω της υποδομής του ΔΕΣΦΑ, και των Εταιρειών Παροχής Αερίου οι οποίες το εμπορεύονται στην τελική κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η τιμή πώλησης του αερίου στην οικιακή κατανάλωση στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο τέλος του 2012 σε 84 ευρώ/μεγαβατώρα. Αλλα 6 ευρώ είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο ΔΕΤΕ και λοιπές επιβαρύνσεις και επιπλέον 12 ευρώ ο ΦΠΑ.

Η τιμή αυτή όχι μόνο καθιστά τη χώρα μας ακριβότερη στην Ε.Ε μετά τις κατά πολύ πλουσιότερες Σουηδία και Δανία, που πληρώνουν σχεδόν την ίδια τιμή για το φυσικό αέριο, αλλά τη φέρνει στη χειρότερη θέση μαζί με τη Βουλγαρία σε ό,τι αφορά την επίπτωση του κόστους φυσικού αερίου στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυρών. Με βάση, πάντως τα τιμολόγια της ΕΠΑ Αττικής η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου (χρέωση ενέργειας) στην οικιακή κατανάλωση ανέρχεται σε περίπου 70 ευρώ η μεγαβατώρα μαζί με τους φόρους χωρίς να υπολογίζονται άλλες χρεώσεις όπως η χρέωση ισχύος. Η τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές εισαγωγής και τις τιμές πώλησης δημιουργεί υπερκέρδη στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη μείωση πέρυσι, η ΔΕΠΑ είχε καθαρά κέρδη 106,3 εκατ. ευρώ από 191 εκατ. ευρώ το 2011. Ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε κέρδη 88,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και 86,1 εκατ. ευρώ το 2013, η ΕΠΑ Αττικής κατέγραψε κέρδη 20,7 εκατ. ευρώ το 2012, έναντι 30,6 εκατ ευρώ το 2011, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης 24,6 εκατ. ευρώ από 23,6 εκατ. ευρώ και η ΕΠΑ Θεσσαλίας έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 12,2 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ το 2011. Ανάλογα υψηλές είναι οι τιμές του φυσικού αερίου και για τις επιχειρήσεις και την ενεργοβόρο βιομηχανία. Οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 προμηθεύονταν το αέριο προς 43,5 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ οι βαριές βιομηχανίες (χαλυβουργίες κ.ά.) περίπου 49 ευρώ, τιμές που είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και από χώρες με φτηνότερες τιμές εισαγωγής. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat η τιμή στην Ελλάδα για το β΄ εξάμηνο του 2012 (συμπεριλαμβανομένων φόρων εκτός ΦΠΑ) για τη βιομηχανία ήταν 57,9 €/MWh και ήταν η 2η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν πουλά μόνο ακριβά το φυσικό αέριο, αλλά αναγκάζεται να το εισάγει και σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ένωση κυρίως λόγω της λεόντειας σύμβασης που έχει συνάψει η ρωσική Gazprom με τη ΔΕΠΑ.

Ακόμη, όμως, κι αν στο μέλλον αναθεωρηθεί η σύμβαση με τους Ρώσους ή μεσοπρόθεσμα διαφοροποιηθούν οι πηγές εφοδιασμού με τη λειτουργία του TAP το 2019 και την εισαγωγή ποσοτήτων αζερικού αερίου, οι μειώσεις δεν πρόκειται να γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στις τσέπες των Ελλήνων καταναλωτών.

Ακριβές τιμές

Η τιμή εισαγωγής των 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι η 7η ακριβότερη στην Ευρώπη των 27 και είναι υψηλότερη κατά περίπου 30-40% από τον κοινοτικό μέσο όρο, ο οποίος ωστόσο επηρεάζεται σημαντικά από τις φτηνότερες τιμές εισαγωγής στη Δυτική Ευρώπη όπου υπάρχει αναπτυγμένο δίκτυο μεταφοράς, μεγαλύτερη κατανάλωση και ισχυρότερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Συμβούλιο Κορυφής της 22ας Μαΐου οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 22,9 ευρώ, στην Πορτογαλία 24,9 ευρώ, στο Βέλγιο 24,3 ευρώ, στη Γερμανία 24,5 ευρώ, ενώ αντίθετα φτάνουν στα 43,3 ευρώ στη Βουλγαρία, στη Λιθουανία τα 37,9 ευρώ, στην Τσεχία σε 37 ευρώ κ.ά. 
http://www.efsyn.gr/?p=68737
ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: