Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2013

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ 4 ΔΙΣ. ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ-ΤΟΝ ΠΟΥΛ*!!!

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ,ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ,ΕΝΩ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.
Ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ Ή ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ
Η Ελλάδα έχει κάνει συνολική πρόοδο, αν και αργή, κυρίως στα δημόσια οικονομικά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, τονίζει η Κομισιόν στην έκθεση της για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν εν γένει αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά.


Ωστόσο, σημειώνει, ότι η αποστολή της τρόικας αρχικώς εντόπισε νέα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα της υγείας, που απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014.

Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα υγείας, καθυστερήσεις στην έκδοση των φόρων ακινήτων, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και την απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους.

Τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες, τονίζεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. 

Εκτιμά επίσης ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014.

Αποκρατικοποιήσεις 3,5 δισ. ευρώ το 2014

Επίσης, μειώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. 

Ωστόσο, αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη, στα 3,5 δισ. ευρώ, το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014. 

Το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου.

Η πώληση του κρατικού μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια μετατίθεται για το γ' τρίμηνο του 2014 μετά την πώληση της ΔΕΠΑ, ενώ για την Eurobank, η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει στη διάθεση σημαντικού ποσοστού σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου 2014.

Η «σμίκρυνση» του τομέα της δημόσιας διοίκησης συνεχίζεται, αλλά με πρόσθετες καθυστερήσεις, αναφέρεται. Οι αρχές δεσμεύθηκαν εκ νέου να προωθήσουν την φιλόδοξη διοικητική μεταρρύθμιση, επισημαίνεται.

«Οι αρχές ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν με ένα φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά το 2013 και παίρνουν διορθωτικά μέτρα για να καλύψουν το χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος», σημειώνεται.

Η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός. Ο βασικός αφορά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα. 

Επιπλέον, η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση το 2013 και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Φόρος στα ακίνητα

Όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων», για να διασφαλίσει 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ακίνητα.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος εφαρμογής του νέου φόρου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και έτσι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα αναβολή στην εφαρμογή του με αντίστοιχη παράταση του τέλους μέσω της ΔΕΗ, εφόσον τα έσοδα δεν είναι διασφαλισμένα.

Αναδιάρθρωση σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τέσσερις ενέργειες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και επανέρχεται η τρόικα για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.

Ειδικότερα, έως τα τέλη Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων, των εταιριών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε ευθυγράμμιση και με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι οριστικές ενώ θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.

Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.

Κινητικότητα για 12.500 υπαλλήλους

Μια ακόμη εκκρεμότητα είναι ο ορισμός επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο θεσμό της κινητικότητας.

Τέλος, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Ενιαίο σχέδιο για τις τράπεζες

Τα βασικά σημεία για τα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, είναι η κατάρτιση ενιαίας στρατηγικής για το τραπεζικό σύστημα, η διενέργεια των τεστ αντοχής έως το τέλος του 2013, η ολοκλήρωση της αναδιάταξης και ενοποίησης του κλάδου, η υποβολή των επικαιροποιημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα πώλησης της Eurobank.

Για την Eurobank, ειδικότερα, σημειώνεται ότι ότι έως το Μάρτιο του 2014 θα πρέπει να έχει πωληθεί σημαντικό ποσοστό σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα προσληφθούν σύμβουλοι για να αναπτύξουν ένα μέτρο αξιολόγησης για ενδιαφερόμενους επενδυτές έως τα τέλη Οκτωβρίου. 

Παράλληλα, θα δοθεί το δικαίωμα στους υποψήφιους επενδυτές να κάνουν due diligence, όχι αργότερα από το τέλος Νοεμβρίου. 

Η πώληση του ποσοστού θα γίνει με γνώμονα το ενδιαφέρον των επενδυτών, έτσι ώστε να επιλεγεί ο επενδυτής που θα θέλει να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στο μέλλον.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα υποβληθούν στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: