Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2013

ΤΡΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Με τρία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα στις πλάτες του, προχωρεί στην επόμενη φάση της διαδικασίας (Δικαστικό Συμβούλιο και Ειδικό Δικαστήριο) ο άλλοτε ισχυρός άντρας των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ έριξε την περασμένη εβδομάδα αυλαία έπειτα από πεντάμηνη λειτουργία και -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- θα εκδώσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου πόρισμα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Κατά πληροφορίες, η πορισματική έκθεση της πλειοψηφίας (αναμένεται να συνυπογραφεί από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) θα «φορτώνει» τον κ. Παπακωνσταντίνου με τρία αδικήματα:


1) Απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

2) Πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.

3) Παράβαση καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος θα διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία. Στη συνέχεια θα οριστεί Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει τη βασιμότητα των αδικημάτων καθώς και αν έχει υπάρξει παραγραφή τους και θα ανάψει το «πράσινο φως» για την παραπομπή του πρώην υπουργού στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Χάσμα

Η αντιπολίτευση αναμένεται -όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις έτσι και τώρα- να καταθέσει δικό της πόρισμα. Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα κατέστη σαφές το «χάσμα» που τη χωρίζει με την κυβέρνηση. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε κατ' επανάληψη σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, εκτελούσαν εξαρχής διατεταγμένη υπηρεσία αποσιωπώντας πλήρως τις ευθύνες των υπολοίπων εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, δεν έκρυψε ποτέ ότι βαρύτατες ευθύνες για το φιάσκο από τη μη αξιοποίηση της λίστας βαραίνουν και τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην υπουργό Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλο. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος άφησε αναξιοποίητη τη λίστα επί μήνες στο συρτάρι του, «υπακούοντας» στις οδηγίες του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ότι η λίστα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο έρευνας επειδή ήταν προϊόν έκνομης ανταλλαγής μεταξύ μυστικών υπηρεσιών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι δικαιολογίες Βενιζέλου δεν ευσταθούν, διότι υπήρχε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για φορολογικούς λόγους. Καταλογίζουν, επίσης, ότι άνοιξε αρχεία του φακέλου παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις πως ουδέποτε το είχε πράξει. Γι' αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης νέας πρότασης για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής εις βάρος του κ. Βενιζέλου.
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: