Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2013

GREENPEACE ΚΑΤΑ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΞΙΚΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ

«Αναίσχυντη» χαρακτηρίζεται η πρακτική του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εις βάρος αγροτών και καταναλωτών, που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα παραθυράκια του νόμου για να δίδονται «προσωρινές» εγκρίσεις 120 ημερών σε τοξική ουσία απαγορευμένη εντός της Ε.Ε.
Αν και η ουσία 1,3 dichloropropene έχει απαγορευθεί στην Ε.Ε. επειδή θεωρείται επικίνδυνη και η υπηρεσία περιβάλλοντος των ΗΠΑ την έχει κατατάξει ως ύποπτη καρκινογενέσεων, στην Ελλάδα κυκλοφορεί εδώ και τέσσερα χρόνια χάρη στις προσωρινές άδειες...


«Η τελευταία "προσωρινή" έγκριση δόθηκε στις 12 Ιουνίου 2013, σε φυτοφάρμακα με την ουσία 1,3 dichloropropene των εταιρειών BASF Agro Ελλάς ΑΒΕΕ και Κ.+Ν. Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ», όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace.

«Εξαιρέσεις»

«Με δεδομένα τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δείγματα που ελήφθησαν από την περιβαλλοντική οργάνωση τον Απρίλιο από μήλα, αχλάδια, μπανάνες, πατάτες, καρότα και κρεμμύδια, αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μετατρέψει τις εξαιρέσεις του νόμου σε κανόνα.

»Στην περίπτωση της ουσίας 1,3 dichloropropene και ενώ υπάρχουν πέντε άλλες εγκεκριμένες δραστικές ουσίες που αντικαθιστούν τη δράση της (χωρίς αυτές να απαλλάσσονται), το υπουργείο μεταφράζει το νόμο κατά το δοκούν: Ενώ ο ευρωπαϊκός κανονισμός επιτρέπει την προσωρινή χρήση, το πολύ 120 ημέρες, μιας απαγορευμένης ουσίας σε εξαιρετικά ειδικές και επείγουσες περιπτώσεις, η χώρα μας έχει κάνει πλήρη χρήση της εξαίρεσης για πληθώρα ουσιών και σε βάθος χρόνου», υποστηρίζει η Greenpeace.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, λέει η κ. Ελενα Δανάλη από την περιβαλλοντική οργάνωση, «οφείλει να ενδιαφερθεί για την τήρηση του νόμου και όχι μόνο για την εκμετάλλευση των εξαιρέσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα είχε εφαρμόσει και τη συμβατική της υποχρέωση για αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών), πετυχαίνοντας έτσι τη μείωση των ασθενειών που επηρεάζουν τις εντατικές μονοκαλλιέργειες. Προφανή οφέλη θα ήταν η μείωση της χρήσης των αγροχημικών, με κέρδος όχι μόνο τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Προτάσεις

Από τον υπουργό ζητείται:

* Να πάψει η οποιαδήποτε παρέκκλιση για τη χρήση της ουσίας 1,3 dichloropropene και να αποσυρθεί επειγόντως.

* Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τον έλεγχο των ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων και ακατάλληλων φυτοφαρμάκων.

* Να δημιουργηθεί βάση δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων, ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί, σε ποιες καλλιέργειες και από ποιους.

* Να εφαρμοστούν οι κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής (που είναι υποχρεωτική για όλους τους Ελληνες παραγωγούς) ως ελάχιστη προϋπόθεση για την καλλιέργεια της τροφής μας, με στόχο τη μείωση των χημικών.

* Να διαφυλάξει την ελληνική παραγωγή από καλλιέργειες μεταλλαγμένων, αλλά και ακατάλληλων ειδών υψηλού ρίσκου επιμόλυνσης, με γενετικά τροποποιημένα, όπως η σόγια.

* Να προωθήσει και να επενδύσει σε καλλιέργειες ντόπιων ποικιλιών και ειδών ελάχιστων απαιτήσεων προστασίας, με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού ποιοτικού προϊόντος. Για χρήση απαγορευμένων ουσιών η ευρωπαϊκή νομοθεσία μόνο σε επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας επιτρέπει παρεκκλίσεις.

«Σε ειδικές περιπτώσεις ένα κράτος-μέλος μπορεί να αδειοδοτήσει, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 120 μέρες, τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση όταν το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω κινδύνου, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα εύλογα μέσα».

ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: