Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2013

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΤΗΣ CIA ΠΟΥ ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφει με πτήση από τον Παναμά ο καταζητούμενος πρώην σταθμάρχης της CIA στο Μιλάνο Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι, ένα 24ωρο μετά τη σύλληψή του κατ' εφαρμογή διεθνούς εντάλματος που είχε εκδοθεί μετά την ερήμην καταδίκη του στην Ιταλία για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη Αμού Ομάρ.


«Εξ όσων γνωρίζω βρίσκεται είτε εν πτήσει ή έχει επιστρέψει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, χωρίς να παράσχει περαιτέρω ενημέρωση εάν ο πρώην σταθμάρχης θα ανακριθεί από τις αμερικανικές Αρχές ή εάν η διακυβέρνηση Ομπάμα προτίθεται να συνεργαστεί με την Ιταλία στην υπόθεση.

Δεν διευκρίνισε, επίσης, υπό ποιες συνθήκες επιστρέφει στις ΗΠΑ ο Λέιντι, εάν δηλαδή εκδόθηκε από τις Αρχές του Παναμά ή αν αφέθηκε ελεύθερος. 

Την Πέμπτη η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Άννα Μαρία Καντσελιέρι, είχε υπογράψει αίτημα προς τις αρχές του Παναμά, ζητώντας να τον θέσουν υπό προσωρινή κράτηση.

Ο Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι καταδικάστηκε, ερήμην, πρωτοδίκως το 2009 στην Ιταλία σε οκταετή ποινή κάθειρξης μαζί με άλλους 23 πράκτορες της CIA για την απαγωγή του ιμάμη Αμού Ομάρ στο Μιλάνο και τη μυστική μεταφορά του στο Κάιρο, όπου καταγγέλλει ότι βασανίστηκε. Η ποινή του επικυρώθηκε και αυξήθηκε σε εννέα έτη κάθειρξης νωρίτερα φέτος από ιταλικό Εφετείο.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στο πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών» της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες πτυχές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με την υπογραφή του Τζορτζ Ο.Μπους.

Οι καταδίκες των πρακτόρων της CIA στην Ιταλία ήταν οι πρώτες παγκοσμίως σχετικά με το πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών», το διαβόητο «extraordinary rendition program», που καταγγέλλεται πως οδηγούσε σε βασανιστήρια των παράνομα συλληφθέντων υπόπτων για τρομοκρατία.

Η Ιταλία έχει δύο μήνες στη διάθεσή της για την υποβολή αιτήματος έκδοσης.

Ο ιμάμης του Μιλάνου Οσάμα Μουστάφα Χασάν Νασρ, γνωστός ως Αμπού Ομάρ, απήχθη το Φεβρουάριο του 2003. Μεταφέρθηκε σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις πρώτα στην Ιταλία και έπειτα στη Γερμανία, και στη συνεχεία οδηγήθηκε στην Αίγυπτο όπου καταγγέλλει ότι βασανίστηκε.
Newsroom ΔΟΛ 
ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: