Τρίτη, Σεπτεμβρίου 03, 2013

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΆΣΑΝΤ

To Παρίσι έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών που επιρρίπτει στο συριακό καθεστώς τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου, ενισχύοντας έτσι την πίεση για στήριξη σε επέμβαση. 

Την ίδια ώρα, ο σύρος πρόεδρος προειδοποιεί σε συνέντευξή του στη γαλλική Figaro πως χτύπημα εναντίον της Δαμασκού θα πυροδοτήσει «χάος και επέλαση του εξτρεμισμού» σε ολόκληρη την περιοχή και κατηγορεί ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία πως δεν έχουν πραγματικά στοιχεία για χρήση του χημικού οπλοστασίου από την πλευρά του.


Η εννεασέλιδη περίληψη της γαλλικής έκθεσης δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πίσω από τη χρήση χημικών όπλων στη Γκούτα στις 21 Αυγούστου και θεωρεί πιθανό αυτό να επαναληφθεί.

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε πάντως, όπως σημειώνει το αμερικανικό Associated Press, δεν δίνει απτά στοιχεία πέραν όσων είχε δημοσιεύσει η Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Παράλληλα, και το υπουργείο Άμυνας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του έξι ερασιτεχνικά βίντεο από τη Συρία που δείχνουν θύματα και βρίσκονταν ήδη σε ευρεία κυκλοφορία στο Διαδίκτυο.

Ανώνυμες πηγές στο Παρίσι ανέφεραν πως το κείμενο προέρχεται από ανάλυση των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών DGSE και της στρατιωτικής DRM, η οποία βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες, βίντεο και στοιχεία επί του συριακού εδάφους, στα οποία βρίσκονται και δείγματα που ελήφθησαν από τις φερόμενες επιθέσεις του Ιουλίου.

Η ανάλυση θεωρεί επίσης «αρκετά απίθανο» να έχουν δημιουργήσει οι αντικαθεστωτικοί πλαστές φωτογραφίες θυμάτων (οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο) και υποστηρίζει ότι οι αντικαθεστωτικοί δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα να προχωρήσουν σε τέτοιας έκτασης χημική επίθεση όπως εκείνη της Γκούτα.

Άσαντ στη Figaro: «Αν μας χτυπήσετε, ακολουθεί χάος»

Η δημοσίευση της έκθεσης ήρθε ενώ και οι δύο πλευρές καταβάλλουν επικοινωνιακές προσπάθειες να συγκεντρώσουν στήριξη. Από την πλευρά της Δαμασκού, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στη γαλλική Figaro, την ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ είναι πλέον ο μοναδικός επικεφαλής κυβέρνησης (μετά το «ναυάγιο» του Κάμερον στη βρετανική Βουλή) που έχει συνταχθεί με τον Λευκό Οίκο στο ενδεχόμενο επέμβασης.

Ο Άσαντ, όπως και άλλοι Σύροι αξιωματούχοι τις προηγούμενες ημέρες, προειδοποίησε πως χτύπημα στη Δαμασκό θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτο περιφερειακό πόλεμο και θα σκορπίσει «το χάος και τον εξτρεμισμό» στην περιοχή. Οι επιπτώσεις, σημείωσε, θα αφορούν «και τα συμφέροντα της Γαλλίας».

Ο σύρος πρόεδρος προκάλεσε δε την Ουάσινγκτον και το Παρίσι να παρουσιάσουν στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό περί χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «δεν στάθηκαν ικανοί να το κάνουν αυτό, ακόμη και ενώπιον των ίδιων τους των λαών».

«Εάν οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι ή οι Βρετανοί είχαν ίχνη αποδείξεων, θα τα είχαν δείξει από την πρώτη κιόλας ημέρα» τόνισε. Κατηγόρησε δε ιδιαίτερα τον Μπαράκ Ομπάμα για αδυναμία, λέγοντας ότι υποκύπτει στην εσωτερική πολιτική πίεση: «Πιστεύουμε πως δυνατός είναι εκείνος που αποτρέπει τον πόλεμο, όχι εκείνος που τον κάνει να "φουντώνει"».
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: