Τρίτη, Σεπτεμβρίου 03, 2013

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ «ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ»

Λίγο πριν τις εκλογές για το Μπούντεσταγκ, δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι οι Γερμανοί τάσσονται μεν υπέρ του κοινού νομίσματος αλλά είναι μοιρασμένοι για το εάν πρέπει να σωθεί «με κάθε κόστος» -ενώ η πλειονότητα πιστεύει πως η χώρα θα έπρεπε να κρατήσει μεν το ευρώ εάν όμως περιοριζόταν σε μία μικρότερη ομάδα «παρόμοιων χωρών». 


Η πλειονότητα δεν πιστεύει πως η επόμενη κυβέρνηση θα νομιμοποιείται να συμφωνήσει σε διαγραφή χρέους από χώρες του Νότου, δημοσιονομική ένωση ή ευρωομόλογα, ενώ δύο στους τρεις θεωρούν πως νέα βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκριθεί μόνο με δημοψήφισμα.

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του βρετανικού Open Europe, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 21 και 26 Αυγούστου σε δείγμα 1.010 ατόμων, το 46% πιστεύουν ότι το ευρώ δεν πρέπει να σωθεί με κάθε κόστος έναντι 42% που το πιστεύουν.

Η υποστήριξη των Γερμανών στο ευρώ επιβεβαιώνεται, καθώς το μόνο το 32% θα ήθελε επιστροφή στο μάρκο έναντι ενός 60% που το απορρίπτει. 

Πάντως, στην ερώτηση εάν η Γερμανία θα έπρεπε να κρατήσει το ευρώ αλλά με συμμετοχή στο κοινό νόμισμα μόνο ομάδας «παρόμοιων» κρατών, θετικά απαντά το 55%. Μόνο το 34% διαφωνεί ενώ το 11% δεν εκφράζει άποψη.

Όσον αφορά τα βήματα της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης για στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι ερωτηθέντες δεν εμφανίζονται γενικά ιδιαίτερα θετικοί.

Λίγο πάνω από τους μισούς (το 52%) δεν επιθυμούν νέα δάνεια προς τις χώρες του Νότου (έναντι 35% που τείνουν να συμφωνούν). Όσον αφορά μέτρα «δημοσιονομικής μεταφοράς» σε άλλα μέλη του ευρώ, το 70% είναι αντίθετο, ενώ το 64% έχει την ίδια άποψη για τα ευρωομόλογα.

Το 57% πιστεύει πως η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει εντολή να διαγράψει μέρος του χρέους από χώρες της Ευρωζώνης, έναντι 31% που τείνουν να συμφωνούν.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: