Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 04, 2013

ΜΕΤΕΩΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, καθώς σε πρώτη φάση δεν κλειδώνει ούτε η πρόταση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίξουν δοκιμαστικά τα μαγαζιά τις δύο Κυριακές την περίοδο της ΔΕΘ. Περιφέρεια και Εμπορικός Σύλλογος έδωσαν τα χέρια, ωστόσο η συμφωνία είναι μετέωρη, καθώς δεν υπάρχει η συναίνεση των εμποροϋπαλλήλων.

Της Φανής Σοβιτσλή

Οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς θα συναντηθούν ξανά μέχρι την Παρασκευή, καθώς, για να προχωρήσει το μέτρο, απαιτείται η συναίνεση όλων. “Δεν συμφωνούμε με την πρόταση για ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή. Θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο την κυριακάτικη αργία”, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εμποροϋπάλληλοι δεν θα συμφωνήσουν ούτε για τη δοκιμαστική λειτουργία.
Η διοίκηση της περιφέρειας έπειτα από συναντήσεις με το δ.σ. του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μόλις χθες κατάφερε να κλείσει μία καταρχήν συμφωνία για τη δοκιμαστική λειτουργία των καταστημάτων ενόψει της ΔΕΘ, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης. Την πρότασή του είχε απορρίψει επανειλημμένα ο Εμπορικός Σύλλογος, ωστόσο χθες εμφανίστηκε διαλλακτικός, γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένα παζάρι μεταξύ των δύο φορέων, προκειμένου να καταλήξουν σε σχετικά μικρό αριθμό Κυριακών, που θα είναι κοινά αποδεκτός.
Επί της ουσίας η οριστική απόφαση για τον αριθμό των Κυριακών και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ., που θα εφαρμοστεί προαιρετικά στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης, αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Η διοίκηση της ΠΚΜ πάντως δηλώνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό των αντιδράσεων, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα η χθεσινή συμφωνία αποτελεί πρόκριμα υπέρ της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ο εμπορικός κόσμος της πόλης εμφανίστηκε διχασμένος για το θέμα, με την πλειονότητα των φορέων να υπονοεί ότι προσανατολίζεται να στηρίξει την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για 7 + 4 Κυριακές το χρόνο, οι οποίες, όπως τονίστηκε, θα είναι “οικονομικά ενδιαφέρουσες” λόγω των κλαδικών εκθέσεων και αργιών.
Σοβαρές επιφυλάξεις για το μέτρο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, λέγοντας ότι δεν αναμένουν μεγάλη ανταπόκριση των καταναλωτών, αντιθέτως, όπως είπαν, θα αυξηθεί το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων. Αρκετοί ήταν οι φορείς που δήλωσαν ότι δεν θέλουν καμία Κυριακή ανοιχτή την αγορά, ενώ κάποιοι κατέθεσαν πρόταση για τέσσερις έως επτά Κυριακές, ακόμη και για 52, καθώς το μέτρο είναι προαιρετικό.
Πάντως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Χαντζαρίδης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων μόνον λίγες Κυριακές, τόνισε ότι βάσει του νόμου δυνατότητα να ανοίξουν έχουν μόνον ορισμένα μαγαζιά. Ειδικότερα στην Τσιμισκή, όπως είπε, το 62% των καταστημάτων δεν μπορεί να ανοίξει, καθώς είναι πολυκαταστήματα με μεγάλες επιφάνειες, στη Μητροπόλεως μπορεί να λειτουργήσει το 50% και στην Εγνατία το 82%. “Αυτό όμως θα προκαλέσει σύγχυση στον επισκέπτη, που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη και θα διαπιστώσει ότι κάποια μαγαζιά είναι ανοιχτά και κάποια άλλα όχι”, σημείωσε ο κ. Χαντζαρίδης.
Την άποψη ότι δεν θα κερδίσει η αγορά, αλλά θα υπάρξουν τεράστιες απώλειες εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Π. Φιλιππίδης, ενώ αντίθετη με το μέτρο δήλωσε και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρών Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Θεσσαλονίκης Ράνια Καπετάν-Γιώργη. “Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Θα ανοίξουν τα μεγάλα και θα κλείσουν τα μικρά καταστήματα. Δεν θα ανοίξουμε ούτε θα επιτρέψουμε να ανοίξουν μαγαζιά”, δήλωσε.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: "ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ"
Τη θέση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταστεί το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης τουριστικός προορισμός, λαμβάνοντας υπόψη και την κακή οικονομική συγκυρία, διατύπωσε ο Απ. Τζιτζικώστας. “Θέλουμε διαβούλευση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Πιλοτικά προτείνω να ανοίξουν τα καταστήματα τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ και να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε. Στοίχημα δεν είναι ο αριθμός των Κυριακών, αλλά το μοντέλο στο οποίο θα οικοδομηθεί το μέλλον της πόλης. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη τουριστικό προορισμό, αντιλαμβανόμενοι όμως τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας”, δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Αίσθηση προκάλεσε η αναδίπλωση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή, ο οποίος μέχρι πρότινος δήλωνε υπέρ των 42 Κυριακών, ενώ στη χθεσινή σύσκεψη έκανε λόγο για λειτουργία των καταστημάτων τις περισσότερες Κυριακές. “Οι αντιδράσεις είναι κατανοητές, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε. Πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός η Θεσσαλονίκη και το μέτρο αυτό βοηθά, είναι ευκαιρία. Να λειτουργήσει πιλοτικά το ιστορικό κέντρο κάποιες Κυριακές, όμως προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να λειτουργήσει η αγορά όσο το δυνατόν περισσότερες Κυριακές”, τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμη ότι η αγοραστική δύναμη των Θεσσαλονικέων στέγνωσε και πρέπει να έρθει χρήμα από αλλού, προσθέτοντας πως το μέτρο πρέπει να ακυρωθεί, μόνον αν δεν αποδώσει.

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: "ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"
Για σύγκλιση απόψεων στο θέμα έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο ο αριθμός των Κυριακών, καθώς το μέτρο είναι προαιρετικό. “Δεν είναι το θέμα ο αριθμός των Κυριακών. Το θέμα είναι να ανοίγει η αγορά. Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνήθειες που επικρατούν στις άλλες πόλεις της Ε.Ε. Η ανοιχτή αγορά δεν είναι μόνο για την κατανάλωση αλλά και για τη διασκέδαση, τη βόλτα και γι’ αυτό πρέπει να γίνει μία συστηματική έρευνα και στις γειτονικές χώρες, να δούμε πότε υπάρχουν αργίες και να το εκμεταλλευτούμε”, δήλωσε.
Όσον αφορά το νόμο που απαγορεύει το άνοιγμα των καταστημάτων άνω των 250 τ.μ., ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση, εκφράζοντας φόβους ότι το μέτρο μπορεί να καταρριφθεί στα δικαστήρια.
http://www.makthes.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: