Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 04, 2013

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Του Νίκου Σβέρκου
Λίγες μέρες πριν από τη νέα έλευση της τρόικας και εν όψει των νέων οδυνηρών μέτρων, το Μαξίμου, διά του υπουργού Εσωτερικών, ανακινεί το ζήτημα της αλλαγής του νόμου για τις δημοτικές εκλογές. Ο Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας στον «105,5 Στο Κόκκινο» δήλωσε πως ο πρωθυπουργός εξετάζει την καθιέρωση δυο ενιαίων λιστών, μια των υποψήφιων δημάρχων και μια των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Ο υπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το οποίο ανέφερε επίσης ότι ο κάθε δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με το 42% των ψήφων και όχι το 50% όπως ισχύει σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στο δημοτικό συμβούλιο αν λάβουν τουλάχιστον 5%.




Εντονη αντίδραση



Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα δηλώνοντας ότι ο υπουργός «προτείνει ένα σύστημα το οποίο όχι μόνο δεν είναι αναλογικό, αλλά ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψήφιων συμβούλων». Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε δε ότι οι Σαμαράς και Μιχελάκης έχουν στόχο «να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψηφίους τους από τη λαϊκή οργή».



Ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει, άλλη μια φορά, ότι εκφράζει τη στείρα αντίδραση απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση, σε κάθε αλλαγή» και ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ανησυχεί επειδή θα επικρατήσουν οι ικανοί και οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες». Φαίνεται όμως ότι τα σχέδια του Μαξίμου ενόχλησαν τη Χαριλάου Τρικούπη, με στελέχη της να χαρακτηρίζουν «λάθος» τον τρόπο με τον οποίο «ανοίγει» η συζήτηση και να διαβεβαιώνουν ότι αυτές οι απόψεις του πρωθυπουργού δεν έχουν συζητηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η γνωστοποίηση των σχεδίων του Μαξίμου ήρθε λίγες ώρες μετά τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ ότι επιθυμεί αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές, τις οποίες είχε «ανακόψει» η Ν.Δ.



Το Μαξίμου επιθυμεί να εκτονωθούν οι «επικίνδυνες» εκλογικές πιέσεις προς τη δικομματική κυβέρνηση, που προκαλεί η κατάσταση στην οικονομία, ενώ με το σύστημα που προτείνεται η Ν.Δ. θα βρίσκεται σε πλεονεκτική σχέση έναντι του ΠΑΣΟΚ. Το σχήμα ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, αν ισχύσει, θα δίνει «αέρα» σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και τον «μπαλαντέρ» ΔΗΜΑΡ να επιλέξουν κοινούς υποψηφίους. Και κατόπιν στις εκλογές θα επικρατούν οι ισχυρότεροι μηχανισμοί εντός του κοινού σχήματος, δηλαδή αυτοί της Ν.Δ.



Στη ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι επικρατεί σκεπτικισμός, με στελέχη της να επισημαίνουν ότι πάγια θέση του κόμματος είναι να μην προσλαμβάνουν οι δημοτικές εκλογές χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, πως τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, αλλά η πρόταση του Μαξίμου για ενιαίες λίστες θα δημιουργήσει προβλήματα στους εκάστοτε δημάρχους.



Διά των «χαλαρών» συμμαχιών η Συγγρού επιθυμεί να ανακόψει το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προσδώσει κεντρικοπολιτικά χαρακτηριστικά στις δημοτικές εκλογές, ενώ η τακτική του στην επιλογή των υποψηφίων και των συμμαχιών ακολουθεί το σκεπτικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής.



Ωστόσο υπάρχει και ο παράγοντας της «αστάθμητης» εκλογικής απήχησης της Χρυσής Αυγής, η οποία διαρκώς δηλώνει ότι οι κυβερνώντες «αρχίζουν και σκαρφίζονται πονηρά σχέδια, ώστε να περισώσουν ό,τι μπορούν από το καταρρέον καθεστώς τους». Το μόρφωμα έχει επιλέξει άλλωστε να κατέλθει στις εκλογές με «μπροστάρηδες» όλα τα γνωστά κεντρικά στελέχη του, ώστε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.



Βλαχοδήμαρχοι



Την ίδια ώρα μαίνεται ο «πόλεμος» για τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «βλαχοδήμαρχοι», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλά, να δηλώνει «προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα αυτήν τη λέξη». Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «αμετροέπεια, αλαζονεία, έπαρση, άκρατο λαϊκισμό, στρατηγικό αδιέξοδο», ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Α. Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι καταδεικνύεται η «αντίθεση-αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε οτιδήποτε αποπνέει αέρα προόδου, μεταρρύθμισης, κοσμοπολιτισμού, αλλά και νομιμότητας», ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, μίλησε για προσβλητικό χαρακτηρισμό.



Η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της σημείωσε ότι ακόμα περιμένει απάντηση «από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, για το πώς οι ίδιοι αποκαλούν τα στελέχη τους τα οποία, ως αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση, διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, έκαναν καταχρήσεις και κομπίνες και, παρ’ όλα αυτά, θεωρούνταν έντιμοι άνθρωποι, όπως π.χ. αποκαλούσε ο κ. Σαμαράς τους φίλους του, κ. Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη».



n.sverkos@efsyn.gr
http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: