Παρασκευή, Οκτωβρίου 04, 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ- ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 2010!

Στα 3,2 δισ. ευρώ απογειώθηκαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τους φόρους στα ακίνητα φέτος, έναντι 487 εκατ. ευρώ το 2010. Ο εξαπλασιασμός αυτός των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους οφείλεται στο λεγόμενο «έκτακτο» τέλος πάνω στα ακίνητα που επιβλήθηκε το 2011, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών «αστοχιών» και των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τεράστιας αύξησης στη φορολογία των ακινήτων φορτώθηκε στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, αφού τα λαϊκά νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ, για ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας κάτω των 200.000 ευρώ, οι οποίες μέχρι το 2010 δεν πλήρωναν φόρο.
Τώρα, με τον προωθούμενο «ενιαίο φόρο ακινήτων», το υποτίθεται «έκτακτο» και «προσωρινό» χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη μονιμοποιείται και επισήμως και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο άγριο, αφού από το 2014 επεκτείνεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε οικόπεδα, αγροτικές καλλιέργειες και εκτάσεις, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης.
Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που το ΚΚΕ είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή της επιβολής του, ότι δηλαδή το χαράτσι στα ακίνητα, όπως και όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, ήρθε για να μείνει, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης. Μόνιμο χαρακτήρα άλλωστε αποκτούν και οι άλλοι «έκτακτοι» φόροι, όπως το χαράτσι «αλληλεγγύης», το τέλος επιτηδεύματος κ.τ.λ.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της «ενιαιοποίησης» των φόρων καταργείται από το 2014 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, κτισμάτων και οικοπέδων συνολικής αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.
Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος ποσοτικός στόχος των κυβερνήσεων και της τρόικας για το φόρο ακινήτων είναι στα 3,2 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας του «ενιαίου φόρου» για το 2014 δε θα ξεπεράσει το 70% των φόρων που θα επιβληθούν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προωθούμενη παραπέρα απογείωση του φόρου, στα 4,2 δισ. ευρώ συνολικά, προκειμένου τελικά να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ!
http://www2.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: