Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Στις 5 Μαΐου του 2010 δέκα αστυνομικοί χωρίς διακριτικά έκαναν επιδρομή στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν και χτυπώντας μέλη που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ξεκίνησε χθές η δίκη των 10 αστυνομικών που εισέβαλαν στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στις 5 Μαΐου 2010, ημέρα της μεγάλης πορείας και του τραγικού θανάτου 3 εργαζομένων της Marfin. Πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του δικαστηρίου, που γέμισε από μέλη και αλληλέγγυους στο Δίκτυο από τη μία πλευρά και αστυνομικούς από την άλλη.




Σύμφωνα με τη μήνυση, υπό το σοκ της τραγωδίας εκείνης της μέρας κι ενώ επικρατούσε σχετική ηρεμία, στα Εξάρχεια άνδρες (με 6 τουλάχιστον μηχανάκια) της Ομάδας Δ σταμάτησαν έξω από τα γραφεία του Δικτύου και του Στεκιού Μεταναστών, στην οδό Τσαμαδού 13, λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας. Χωρίς προφανή αφορμή, εισέβαλαν στον χώρο των γραφείων, έσπασαν πόρτες και τζάμια, βιαιοπράγησαν σε μέλη του Δικτύου που βρίσκονταν στον χώρο, ποδοπάτησαν και έσκισαν πανό, κατέστρεψαν αρχειακό υλικό και αφαίρεσαν μια σημαία.



Η επιδρομή, που κράτησε 7-8 λεπτά, συνοδευόταν από κραυγές «δολοφόνοι», «θα σας γαμήσουμε», «θα σας λιώσουμε», «ήρθε η ώρα σας μουνιά». Οι εισβολείς, που φορούσαν κράνη και δεν έφεραν διακριτικά, αποχωρώντας κόρναραν στο ρυθμό του «ε-ε-ε(ρχεται)».



Τραυματίες



Πιο βαριά τραυματισμένη από όλους η Μυρτώ Λαζαρίδου, μέλος του Δικτύου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί βαθιά θλαστικά τραύματα στο δεξιό αντιβράχιο, της έγινε συρραφή και παραπέμφθηκε σε πλαστικούς χειρουργούς. «Ακούμε ποδοβολητά από τη σκάλα, ένα μέλος μας τρέχει από την εσωτερική σκάλα και φωνάζει ότι μπήκε η Αστυνομία. Αμέσως παίρνω τηλέφωνο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. εκείνη την εποχή, Λευτέρη Οικονόμου. Κλείσε να δω τι θα κάνω, μου λέει. Μετά από λίγο ακούω από τα μοτορόλα “Αποσυρθείτε αμέσως από το κτίριο της Τσαμαδού”», κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας, Νίκος Γιαννόπουλος, συντονιστής του Δικτύου.



Ο ίδιος, ρωτώντας τι κάνουν εκεί, το μόνο που πήρε ως απάντηση από έναν αστυνομικό ήταν: «Εδώ είναι το δίκτυο οργκ;». Ο αστυνομικός αναφερόταν στην… ιστοσελίδα του Δικτύου, diktio.org. Ηξερε πού βρισκόταν, δεν γνώριζε πως org είναι κατάληξη σε ηλεκτρονική διεύθυνση ιστοσελίδας.



Το κίνητρο της εισβολής και της αναίτιας βίαιης επίθεσης αναζήτησε μέσω των ερωτήσεών της η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ρώτησε εκνευρισμένη τον Νίκο Γιαννόπουλο γιατί είχε το κινητό του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «Εχουμε στοχοποιηθεί επανειλημμένα από την Αστυνομία για τη δράση μας, έχουμε δεχτεί οχλήσεις, μας έχουν πετάξει ακόμα και δακρυγόνο» της απάντησε περιγράφοντας την πολιτική ταυτότητα του Δικτύου ως μια δρώσα οργάνωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εδώ και 26 χρόνια που στοχοποιείται συχνά από την Αστυνομία.



Τέλος, τόνισε: «Κανείς από τους αστυνομικούς δεν προέτρεψε τους άλλους να σταματήσουν». Το κλίμα ήταν ήρεμο μέχρι που ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων ανέβασε τους τόνους. Με έντονο ύφος επιχείρησε να αναιρέσει τους ισχυρισμούς και τα αποδεικτικά στοιχεία της πολιτικής αγωγής, επιδεικνύοντας επιπλέον δυσκολία κατανόησης του χώρου όπου συνέβη η επίθεση, παρ’ ότι αυτός είχε περιγραφεί αναλυτικά. Σε υπόνοιες που άφησε η πολιτική αγωγή για τα φρονήματα των αστυνομικών, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αντέδρασε λέγοντας: «Γιατί, όλοι οι αστυνομικοί ψηφίζουν Χρυσή Αυγή; Δεν υπάρχουν και αριστεροί;». Την απάντηση επικάλυψε το ειρωνικό γέλιο του ακροατηρίου. Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 4 Νοεμβρίου.
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: