Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2013

ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΚΑΤΑ 2 ΔΙΣ. Η ΤΡΥΠΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ-ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΑΜΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑΡΑ

Των ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Με επιπλέον τρύπα ύψους 2 δισ. ευρώ απειλούνται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, εξαιτίας της εμμονής της τρόικας να καταργηθούν ανταποδοτικοί φόροι και τέλη υπέρ τρίτων που εισπράττονται από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου. 
Την ώρα που τα έσοδα των Ταμείων καταρρέουν και το έλλειμμα που καλείται να καλύψει η κυβέρνηση για το 2014 με νέες παρεμβάσεις φτάνει έως και τα 2,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έπειτα από απαίτηση της τρόικας βάζει στο στόχαστρο και πάλι τους περίπου 350 φόρους υπέρ τρίτων ώστε 150 από αυτούς να καταργηθούν και οι υπόλοιποι να ψαλιδιστούν στο ελάχιστο.


Στο Μνημόνιο

Η τρόικα έχει ζητήσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή την κατάργηση αυτών των φόρων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όπως ισχυρίζεται. Αυτό όμως που αποκρύπτει η απαίτηση της τρόικας, που αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο, είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς καλύπτουν συγκεκριμένες δαπάνες μέσω αυτών των πόρων.

Η επιμονή της τρόικας στη συγκεκριμένη απαίτησή της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες περικοπές σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως σε ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό γιατί μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω αυτών των φόρων εισπράττουν περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, με τις εισφορές υπέρ ΟΓΑ να αγγίζουν τα 1 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση όμως που καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων, τα Ταμεία θα κληθούν πλέον να καλύψουν αυτά τα έσοδα από άλλους πόρους, που προφανώς αυτή την εποχή δεν έχουν.

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση γνωρίζοντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση προσπαθεί να κρατήσει καθυστερήσεις, αναθέτοντας κατά καιρούς σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμήσουν το είδος και το ύψος αυτών των εσόδων στους φορείς, καθώς και το είδος και το ύψος των δαπανών που καλύπτουν. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος ούτε στην καταγραφή ούτε στην περικοπή των ανταποδοτικών φόρων και τελών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.

Εγεννήθη επιτροπή

Οι νέες πιέσεις όμως της τρόικας ανάγκασαν σήμερα τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να υπογράψει απόφαση με την οποία συγκροτείται Ομάδα Εργασίας, για να αξιολογήσει και να εξορθολογίσει όλους τους φόρους υπέρ τρίτων, με στόχο οι αποφάσεις που θα ληφθούν να εφαρμοστούν από το 2014. Η νέα ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την υπόθεση αποτελείται από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά και του υπουργείου Εργασίας και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της ώς το τέλος του έτους.

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: