Κυριακή, Δεκεμβρίου 29, 2013

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ρητορικά τα ερωτήματα: Αν στη χώρα υπήρχαν δεκάδες ή εκατοντάδες θάνατοι τεκμηριωμένα αποδιδόμενοι στην αιθαλομίχλη, το πρωτογενές πλεόνασμα και η πάταξη του λαθρεμπορίου του πετρελαίου θέρμανσης θα εξακολουθούσαν να αποτελούν φραγμό στο μοναδικό μέτρο άμεσης αποδοτικότητας περιορισμού της αιθαλομίχλης, δηλαδή το φθηνότερο πετρέλαιο;   
Οι τρεις θάνατοι, της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη και των δύο φοιτητών στη Λάρισα πέρυσι, θεωρούνται «αποδεκτές παράπλευρες απώλειες» από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική για την οικιακή θέρμανση; Από ποιο σημείο και μετά δεν θα ήταν; Αν ήταν δεκάδες; Ή μήπως εκατοντάδες;


Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα έκτακτα μέτρα περιορισμού του φαινομένου, την οποία ακολούθηκε και κοινή συνέντευξη των τριών αρμόδιων υπουργών, δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, έσκασε στα χέρια των αρμοδίων (βλ. θερμαινόμενες πισίνες).

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Κάποια από τα περίφημα βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης είναι αντιγραφή της προϋπάρχουσας ΚΥΑ του 1993. Τότε, εξαιτίας του καπνού και του φωτοχημικού νέφους, προβλεπόταν αντιστοίχως μείωση της βιομηχανικής/βιοτεχνικής δραστηριότητας και απαγόρευση συγκεκριμένων οχημάτων.

Σήμερα, αυτά τα μέτρα δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Η ρύπανση που πνίγει τα αστικά κέντρα δεν είναι αποτέλεσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας ούτε και βεβαίως του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος. Αντιθέτως. Λόγω της κρίσης, πολλές βιομηχανίες έχουν κλείσει, ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους 700 χιλιάδες λιγότερα αυτοκίνητα, καθώς τόσες πινακίδες κατατέθηκαν από τις αρχές του περασμένου χρόνου μέχρι σήμερα. Ο μόνος τρόπος για να διασωθούμε από την αιθαλομίχλη είναι να σβήσουν τα τζάκια, όπως εξηγεί επί το επιστημονικότερον ο δρ χημικός μηχανικός Δ. Χατζηδάκης:

«Είναι σαφές ότι για την αντιμετώπιση των χειμερινών επεισοδίων ρύπανσης πρέπει να περιορισθούν δραστικά οι εκπομπές σωματιδίων από τις εστίες οικιακής θέρμανσης και κυρίως από αυτές που καταναλώνουν στερεά καύσιμα.

Τα υπόλοιπα μέτρα για τη βιομηχανία, την κυκλοφορία και τη θέρμανση κτηρίων με υγρά καύσιμα μικρή συμβολή έχουν στον περιορισμό των πολύ υψηλών τιμών, που οφείλονται μάλιστα στις αιχμές των βραδινών ωρών.

»Σε επίπεδα τιμών αιωρούμενων σωματιδίων της τάξης των 200 μg/m3 αέρα, οι εκτός οικιακής θέρμανσης πηγές δεν μπορεί παρά να συμβάλλουν με μικρό διψήφιο ποσοστιαίων μονάδων [10%-20% (;)] καθιστώντας τη μείωση των τιμών σωματιδίων μέσω του ελέγχου αυτών των πηγών σκιαμαχία.

»Οταν ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας ασφυκτιά από τις εκπομπές των τζακιών, τι απαγόρευση στην κυκλοφορία θα επιβληθεί στα βενζινοκίνητα Ι.Χ. αυτοκίνητα; Στο κέντρο της πόλης, σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο; Με ποιο προσδοκώμενο ποσοτικό αποτέλεσμα;».

Μάλλον κανείς δεν είναι... πρόχειρος από την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα. Αλλά και τι νόημα θα είχε, άλλωστε, καθώς πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, όπως δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φυτιάνος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το οποίο εξετάζει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε πια για μετρήσεις και επιστημονικά δεδομένα. Το πρόβλημα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και πολιτική βεβαίως είναι και η λύση που πρέπει να δοθεί. Κι εγώ είμαι υπέρμαχος της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Αν η κυβέρνηση θεσμοθετούσε την εξίσωση του ΕΦΚ και προχωρούσε παράλληλα σε μία δραστική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, τότε ναι, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι υπάρχει βούληση για προστασία της δημόσιας υγείας και των νοικοκυριών από την εξαθλίωση. Αυτά τώρα είναι μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα, τα οποία θα μείνουν στα χαρτιά κι εμείς θα παρακαλάμε για κανένα βοριαδάκι που θα διαλύει την αιθαλομίχλη για να μπορούμε να αναπνέουμε».

«Είναι σαφές ότι οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολίτες έχουν στραφεί στις παλαιότερες μορφές θέρμανσης. Αρα και οι παρεμβάσεις από την πολιτεία θα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να περιορίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο», εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παύλος Κασωμένος.

Τονίζει επίσης ότι η έξαρση του φαινομένου -στα Γιάννινα οι τιμές των μικροσωματιδίων ήταν επίσης στο κόκκινο την περασμένη εβδομάδα- «οφείλεται στην ασυνήθιστη μετεωρολογία της εποχής, στη δημιουργία των αναστροφών που εγκλωβίζουν τους ρύπους που παράγονται κι αυτοί δεν μπορούν να απομακρυνθούν».

Συμπέρασμα; Πολύ λίγα μπορούμε να ελπίζουμε στα μέτρα των συναρμόδιων υπουργείων και να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για καθαρή ατμόσφαιρα στις διαθέσεις του καιρού...http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: