Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΩΝΙ

Την έντονη αγωνία του εκφράζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων για το μέλλον και τη λειτουργία της αλλά και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των παιδιών στο νομό Τρικάλων.

Με τη συνταξιοδότηση, το αμέσως προσεχές διάστημα, 3 παιδιάτρων (2 από το Νοσοκομείο Τρικάλων & 1 από το ΚΥ Πύλης) η δημόσια παιδιατρική φροντίδα στο νομό φτάνει σε επικίνδυνα σημεία. Συγκεκριμένα:
Στο ΚΥ Πύλης δε θα υπάρχει πλέον παιδίατρος,
Στο ΚΥ Καλαμπάκας δεν υπάρχει εδώ και σχεδόν 2 χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση και μη αντικατάσταση της ιατρού,
Και στο τρίτο ΚΥ του νομού, στη Φαρκαδόνα, δε θα υπάρχει, γιατί ο γιατρός μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων για την κάλυψη των σοβαρών αναγκών που δημιουργούνται στην παιδιατρική κλινική.


Μάλιστα, παρόλο που και με τη μετακίνηση του γιατρού από τη Φαρκαδόνα η εν λόγω κλινική φτάνει μόλις τους 3 γιατρούς, ένας εξ αυτών αποσπάται για συγκεκριμένο διάστημα στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες λόγω των μεγάλων κενών και εκεί. Ανάλογη απόσπαση είχε γίνει και πριν λίγους μήνες με άλλη γιατρό της κλινικής.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να προσλάβει όλο το αναγκαίο Ιατρικό προσωπικό, για να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες, προσπαθεί με μετακινήσεις και αποσπάσεις να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία.

Έτσι, η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων καλείται με 2 το πολύ 3 γιατρούς και ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες του νομού 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Δεν είναι λίγες οι φορές που καλείται να καλύψει και περιστατικά του όμορου νομού της Καρδίτσας στον οποίο εκτός από τις ελλείψεις στην εκεί κλινική δεν υπάρχει παιδίατρος σε κανένα ΚΥ.

Τις αυξημένες ανάγκες δείχνουν και τα στοιχεία κίνησης. Διαθέτει 19 κλίνες που είναι σχεδόν πλήρεις τους χειμερινούς μήνες, ενώ κατά το 2012 υπήρξαν περίπου 8.000 περιστατικά που εξετάστηκαν σε επείγοντα και τακτικά ιατρεία και το 2013 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 7.000. Επίσης, το προσωπικό της κλινικής καλύπτει τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς παιδιών (που μειώθηκαν πλέον σε μια μέρα τη βδομάδα από δύο, λόγω των ελλείψεων), τη μονάδα νεογνών της Μαιευτικής κλινικής, αλλά και τις εξετάσεις για πιστοποιητικά υγείας των μαθητών. Το επόμενο διάστημα θα δεχτεί και το φορτίο της κίνησης που θα προκύψει από την απουσία -πλέον- παιδιάτρων στα ΚΥ του νομού, αλλά και στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Εκεί, μετά από διάστημα 5 μηνών χωρίς παιδίατρο, λόγω της λήξης και μη ανανέωσης των συμβάσεων των ιατρών, προσλήφθηκε παιδίατρος με σύμβαση 1 μηνός!

Είναι προφανές ότι η λειτουργία της κλινικής και η εξυπηρέτηση των ασθενών έγκειται στην υπερπροσπάθεια και στην υπερεντατικοποίηση της δουλειάς του προσωπικού. Εργαζόμενοι και ασθενείς βιώνουν καθημερινά μια άνευ προηγουμένου τραγική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές αυτών και των παιδιών.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη περίπτωση που επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού μας λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου αφενός να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και αφετέρου να δοθεί πεδίο δράσης για να κερδοφορήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη χειρότερη με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων. Έτσι φορτώνουν με δυσβάσταχτο κόστος για υπηρεσίες υγείας τόσο τη λαϊκή οικογένεια όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλη αυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία, αλλά είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αναφέρονται, με την αναγκαία στελέχωση με παιδίατρους μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης και το ανάλογο μόνιμο νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας του νομού Τρικάλων (Παιδιατρική κλινική ΓΝ Τρικάλων, Κέντρα Υγείας, πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ)».




ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: