Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ «ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το έδαφος για «τσεκούρι» στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πασχόντων προετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα από «διαρροές» σε ΜΜΕ και δημοσιεύματα στον Τύπο.

Το υπουργείο Εργασίας εδώ και μήνες μελετά την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στους δικαιούχους επιδομάτων Πρόνοιας, κάτι που προέβλεπε και η έκθεση του ΟΟΣΑ «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας» τον περασμένο Σεπτέμβρη. Μέσω σχετικών δημοσιευμάτων και τοποθετήσεων, το υπουργείο προβάλλει πως είναι «απαράδεκτο» κάποιος να παίρνει και αναπηρική σύνταξη και προνοιακό επίδομα.


Μέσα από έναν «αχταρμά» για συνταξιούχους «ρετιρέ» και για θανόντες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα, προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει την πραγματικότητα: Οι συντάξεις αναπηρίας δίνονται σε ανθρώπους που έχουν εργαστεί και μπορεί να έχουν μια αναπηρία μετά από εργατικό ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια. Αντίστοιχα, οι συντάξεις γήρατος είναι ο ιδρώτας και το αίμα μιας ζωής.

Τα επιδόματα αναπηρίας είναι το ελάχιστο βοήθημα του κράτους προς τα άτομα που έχουν αναπηρία ή χρόνια πάθηση -της τάξεως των 350 ευρώ το μήνα- για να τα βγάλουν πέρα οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες με το μεγάλο κόστος των απαραίτητων θεραπειών και της νοσηλείας επειδή τα φάρμακα, οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας είναι εμπορεύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 48.729 συνταξιούχοι λαμβάνουν προνοιακό επίδομα μέσου ύψους στα 370 ευρώ το μήνα. Από αυτούς, οι 22.590 είναι συνταξιούχοι αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (21.644) παίρνει σύνταξη από 300 - 1.500 ευρώ. Επίσης οι δικαιούχοι μόνο προνοιακών επιδομάτων ανέρχονται στους 115.377 που προσπαθούν να επιβιώσουν με μόλις 322,5 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο!

Ωστόσο, βασική αρχή της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι ότι το 50% των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων στη χώρα μας δεν ανήκουν στο 30% του πιο φτωχού πληθυσμού, σύμφωνα πάντα με το εξευτελιστικό όριο φτώχειας που δίνεται από τους παγκόσμιους οργανισμούς του κεφαλαίου και τις αστικές κυβερνήσεις. Έτσι προτείνεται «ενοποίηση» επιδομάτων και ταυτόχρονα «εισοδηματικά κριτήρια». Επίσης, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας υπάρχει υπερβολικός αριθμός δικαιούχων αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων.

Στο μεταξύ, ήδη έχει στηθεί μηχανισμός «σφαγής» των ποσοστών αναπηρίας μέσα από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, κινητικές και νοητικές αναπηρίες, ώστε να γίνονται περικοπές στις παροχές και τα δικαιώματά τους.

Επίσης, δεκάδες χιλιάδες ΑμΕΑ είναι λίστες των ΚΕΠΑ, περιμένοντας να εξεταστούν την εξέτασή τους και στο διάστημα αυτό χάνουν το επίδομα, τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Η παράταση του Υπουργείου Εργασίας ότι μέχρι τέλος Φλεβάρη 2014 θα δίνονται οι αναπηρικές συντάξεις σε αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς η μέση αναμονή είναι 8-9 μήνες.
 http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: