Σάββατο, Δεκεμβρίου 14, 2013

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Τη δυνατότητα να κατασκοπεύουν τους χρήστες του Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο θα έχουν οι γαλλικές μυστικές και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες χάρη σε ένα νέο νόμο που παρακάμπτει την ανάγκη δικαστικής εξουσιοδότησης.

Το σχετικό άρθρο, επισημαίνει η βρετανική «Guardian», είναι εντέχνως ενσωματωμένο στο νομοσχέδιο περί στρατιωτικού προγραμματισμού που επικυρώθηκε την Τετάρτη από τη γαλλική Γερουσία, έχοντας ψηφιστεί προηγουμένως από την Εθνοσυνέλευση. Επιτρέπει σε μια ευρεία γκάμα αξιωματούχων της Αστυνομίας, της χωροφυλακής, της αντιτρομοκρατικής, των υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και ορισμένων υπηρεσιών των υπουργείων Αμυνας, Εσωτερικών και Οικονομικών να ελέγχουν απ' ευθείας τις επικοινωνίες μέσω υπολογιστών, τάμπλετ και smartphone με στόχο την «πρόληψη του εγκλήματος».


Και όλα αυτά, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την οργισμένη αντίδραση του Παρισιού για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Φαίνεται ότι μετά την πρώτη «αναστάτωση», οι Γάλλοι το σκέφτηκαν πιο ψύχραιμα και αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μετρ του είδους.

Μέχρι σήμερα η παρακολούθηση τηλεφώνων ή άλλου είδους υποκλοπή στοιχείων στη Γαλλία απαιτούσε ειδική εξουσιοδότηση ενός δικαστή της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου και Ασφάλειας των Υποκλοπών. Και οι ενδιαφερόμενες υπηρεσίες έπρεπε να παρουσιάσουν καλά τεκμηριωμένα στοιχεία ή βάσιμες υποψίες εγκλήματος για να την αποκτήσουν.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι και τώρα θα υπάρχει εποπτεία των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων «από μια ανεξάρτητη αρχή και από το Κοινοβούλιο», αλλά οι μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ και οι ενώσεις τους (που έχουν ήδη «καεί» με την υπόθεση της NSA) εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς θεωρούν ότι ο γενικός όρος «πρόληψη εγκλήματος» αφήνει ανοιχτό ένα ευρύτατο πεδίο δράσης. Οι πολέμιοι της νέας διάταξης εξετάζουν τις δυνατότητες προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης Index on Censorship καταγγέλλει ότι η Ε.Ε. απέτυχε να υπερασπιστεί τον Εντουαρντ Σνόουντεν ως ακτιβιστή που αποκάλυψε σοβαρότατες παραβιάσεις πολιτικών και ατομικών ελευθεριών αλλά και τις εφημερίδες που προέβαλαν το θέμα της μαζικής παρακολούθησης πολιτών.

Σε έκθεσή της για τη συμβολή της Ε.Ε. στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, η οργάνωση επισημαίνει επίσης την έλλειψη δράσης εκ μέρους της Ε.Ε. στην Ιταλία -όπου υπήρξαν επί Μπερλουσκόνι σοβαρές ανησυχίες για τον πλουραλισμό των ΜΜΕ- και στην Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση εξαπέλυσε εκστρατεία περιστολής της ελευθεροτυπίας.

(ΠΗΓΗ: WWW.GUARDIAN.CO.UK)

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: