Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΡΑΧΩΝ

Όπως ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, αποφασίστηκε η διάλυση των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, στις οποίες αποδίδεται και ο θάνατος 82 ανθρώπων σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο. «Οι Μπερκούτ δεν υπάρχουν πια, υπέγραψα το υπ' αριθμόν 144 διάταγμα με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2014 για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας» έγραψε ο Αρσέν Αβάκοφ. Εκτός Ουκρανίας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι οι εξελίξεις στη χώρα δεν πρέπει να θεωρούνται ως σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής.  Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ. Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, «υποστηρίζει με σθένος την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ουκρανίας». Ο βρετανός υπουργός ζήτησε επίσης από τις νέες ουκρανικές αρχές να σχηματίσουν «μια ευρεία κυβέρνηση με ανθρώπους από διάφορές περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως από τα ανατολικά και τα νότια».


Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Δυτικοί δεν επιζητούν «να απομακρύνουν την Ουκρανία από τη Ρωσία». «Είναι μια χώρα η οποία έχει ανάγκη οικονομική βοήθεια από πολλές πηγές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Χέιγκ. Ο Κέρι από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία και με άλλες χώρες, με όλους όσοι είναι διαθέσιμοι για να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει». Ο αμερικανός υπουργός κατήγγειλε «τη φρικτή βία στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο η οποία συγκλόνισε τον κόσμο» την προηγούμενη εβδομάδα.
   
Σε οικονομικό επίπεδο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να αποστείλει μια τεχνική ομάδα στην Ουκρανία προκειμένου να παράσχει βοήθεια όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Η βουλή της Ουκρανίας πάντως δεν σχεδιάζει να ψηφίσει για να οριστεί νέα κυβέρνηση πριν από την 27η Φεβρουαρίου. Οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν του επιτρέπουν να προσφέρει χρηματοοικονομική στήριξη σε μια χώρα που δεν έχει την έχει ζητήσει επίσημα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις τράπεζες να επαγρυπνούν για τυχόν ύποπτες μεταβιβάσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το στενό του κύκλο και να ελέγχουν συναλλαγές που θα μπορούσαν να αφορούν υπεξαιρεθέντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
 http://www.enet.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
26-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: