Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2014

ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας, συνεχίστηκε την Παρασκευή η δίκη των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Η αίθουσα του δικαστηρίου γέμισε και πάλη με συνδικαλιστές και εργαζόμενους, που εκφράζουν αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς. Οι κατηγορίες της «παραβίασης δικαστικής απόφασης» και της «παράνομης βίας» που αντιμετωπίζουν, αποδείχθηκαν ακόμα μια φορά αστήρικτες, όπως και κατά την εξέταση των πρώτων δύο μαρτύρων, στις 29 Νοέμβρη. Φανερός έγινε και ο πραγματικός στόχος της δίωξης, που είναι να βρεθεί στο εδώλιο η εννιάμηνη ηρωική απεργία των χαλυβουργών.


Οι διώξεις αφορούν 6 απεργούς που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012 και συνελήφθησαν κατά την επέμβαση των ΜΑΤ, 18 χαλυβουργούς και μια γυναίκα απεργού, που είχαν μηνυθεί από τον μηχανισμό της εργοδοσίας. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 31 Μάρτη.

Οι καταθέσεις τεσσάρων αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση της 20ης Ιούλη, δεν επιβεβαίωσαν καμία από τις κατηγορίες. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε πως τα ξημερώματα της συγκεκριμένης μέρας, λίγο πριν τις 5 το πρωί, έξω από το εργοστάσιο δεν υπήρχαν άλλοι εργαζόμενοι που ήθελαν να πιάσουν δουλειά, δεν παρεμποδίστηκε η είσοδος κανενός, ούτε σημειώθηκε οποιοδήποτε επεισόδιο, αλλά οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Χαρακτηριστικό για τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί, είναι το γεγονός ότι εκτός από τους απεργούς συνέλαβαν και το φύλακα της εταιρείας security που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο χώρο!

Την ίδια γλώσσα με την εργοδοσία μίλησαν οι μάρτυρες κατηγορίας που ακολούθησαν, αποδεικνύοντας περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν ως συντεταγμένη ομάδα και απεργοσπαστικός μηχανισμός, παρά τις κατηγορίες ενάντια στους εργαζόμενους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χαρακτήρισαν «εξαγορά» τη στήριξη των απεργών από το σωματείο, με την αλληλεγγύη που εξέφρασαν έμπρακτα χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, ακόμα και από άλλες χώρες.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι παραδέχθηκαν ότι και οι ίδιοι έλαβαν το χρηματικό βοήθημα ή τρόφιμα από το σωματείο, για κάποιο τουλάχιστον χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια αποδέχθηκαν στην ουσία το ρόλο του ανθρώπου της εργοδοσίας απέναντι στους απεργούς. Παρά τη χολή που έχυσαν ενάντια στο σωματείο και το ΠΑΜΕ, δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τις στημένες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, οι απεργοί κατηγορούνται ότι δεν εφάρμοσαν τη δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία τους παράνομη. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 29 Μάη 2012 και η απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιούνη 2012. Όμως, στις 28 Μάη 2012 έγινε νέα Γενική Συνέλευση, που πήρε απόφαση για απεργία. Τη συνέλευση αυτή και την απόφασή της δεν έχει προσβάλει κανείς μέχρι σήμερα.

Οι μάρτυρες κατηγορίας δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν ούτε όσα συμπεριέλαβαν στις πανομοιότυπες καταθέσεις τους στις 19 Ιούλη 2012. Για παράδειγμα, ενώ σε αυτές εμφάνιζαν την πύλη του εργοστασίου να παραμένει κλειστή, με αλυσίδες και λουκέτο, το εργοστάσιο να βρίσκεται υπό κατάληψη και άλλα παρόμοια, αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι ο χώρος του εργοστασίου ήταν προσβάσιμος ενώ σε πολλές περιπτώσεις σε αυτόν βρέθηκαν και οι ίδιοι. 902.gr


ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: