Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2014

ΔΕΝ ΘΑ ΧΥΘΕΙ Η ΚΑΡΔΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μετά τον συμβιβασμό που επήλθε για το ζήτημα του γάλακτος, η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι θα κυλήσει χωρίς προβλήματα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που αρχίζει σήμερα, Παρασκευή, και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής. Η κυβέρνηση δεν αναμένει πλέον εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία και εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί τόσο από το σύνολο των βουλευτών της συγκυβέρνησης, όσο και από ανεξάρτητους βουλευτές.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο προγραμματίζει η ΑΔΕΔΥ για την Κυριακή έξω από τη Βουλή, ενώ συγκεντρώσεις διοργανώνει και το ΠΑΜΕ -το Σάββατο στις 11:00 στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή στις 19:00 στην Ομόνοια.


Μήνυμα προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού έστειλε χθες και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, παράλληλα, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, η οποία πριν από τις ευρωεκλογές στοχεύει στην έξοδο της χώρας στις αγορές και στην επίσημη έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.         

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, παρά τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών και τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε κυρίως η απειλή παραίτησης από το κυβερνητικό σχήμα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η τριήμερη μάχη στη Βουλή μπορεί να επιβεβαιώσει με εμφατικό τρόπο ακόμη και την κυβερνητική υπεροπλία.

Κι αυτό γιατί πιθανολογούν ότι η πλειοψηφία με την οποία θα επικυρωθεί η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να υπερβαίνει τις 153 έδρες που διαθέτουν σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς ενδέχεται να συστρατευθούν στη νέα προσπάθεια και ανεξάρτητοι βουλευτές.            

Οι ενστάσεις βουλευτών και η απειλή ανταρσίας του κ. Χαρακόπουλου για το γάλα είχαν βαρύνει το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς αποφυγήν ενός «ατυχήματος» στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης να εξαντλήσουν τα περιθώρια ενός συμβιβασμού.

Προς την κατεύθυνση αυτή είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσαυτάρη, καθώς και συναντήσεις των δύο υπουργών με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το κλειδί για τον συμβιβασμό των δύο υπουργείων υπήρξε η ρητή πρόβλεψη για τη σηματοδότηση του ελληνικού γάλακτος, ενώ η διαμάχη για τη διάρκεια ζωής στο γάλα χαμηλής παστερίωσης ξεπεράστηκε με την προσθήκη Τσαυτάρη που προβλέπει ότι ναι μεν θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή αλλά θα «υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων Αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». 

Η συμβιβαστική λύση επετεύχθη, κατά τις πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τετάρτης και ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού έλαβε και την έγκριση της τρόικας.

Μέσα στο κλίμα που είχε προηγηθεί, ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμη χθες το μεσημέρι -με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ασχολήθηκε και με το γάλα- μια δημόσια παρέμβαση του κ. Σαμαρά, ο οποίος διεμήνυσε ουσιαστικά στους βουλευτές ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι η τελευταία δοκιμασία στη Βουλή.  
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: