Τρίτη, Μαρτίου 04, 2014

ΣΤΑ... ΣΚΑΡΙΑ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ «ΦΡΟΥΡΙΑ»...ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΕΣ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ;

Το νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και τον περιορισμό των αδειών σε κρατουμένους για βαριάς μορφής αδικήματα (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα) θα προωθηθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ενώ θα καθυστερήσει λίγο το διάταγμα για την ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκια», αφού η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) ζήτησε να γίνουν ουσιαστικές διορθώσεις και προσθήκες.
Με βάση το νέο πλαίσιο σε φυλακές υψίστης ασφαλείας θα υπάρχουν και ξεχωριστά κελιά με δρακόντεια μέτρα, καθώς θα υπάρχουν και περιμετρικά έξω από τις εγκαταστάσεις συρματοπλέγματα με συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, αλεξίσφαιρα τζάμια στις φρουρές, μηχανισμοί ελέγχου αντικειμένων και απενεργοποίησης κινητών κ.λπ., ενώ οι αστυνομικές αρχές θα έχουν το «πάνω χέρι» και τη βασική ευθύνη για τη φρούρηση όχι μόνο εκτός φυλακών, αλλά και με καθοδήγηση των αρμοδίων σωφρονιστικών υπαλλήλων για εντός φυλακών.
Στη λογική αυτή θα επιχειρηθεί να κρατηθούν σε συγκεκριμένες φυλακές ή σε χωριστές πτέρυγες όσοι κρατούνται για χρέη ή για μικρές ποινές 1-5 έτη, ενώ σε άλλου τύπου καταστήματα (ή πτέρυγες) κρατούμενοι για ποινές κάθειρξης έως 20 ετών.
Γι' αυτές τις δύο κατηγορίες κρατουμένων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν με τις γνωστές διαφοροποιήσεις οι διατάξεις για τις τακτικές και έκτακτες άδειες, ενώ οι περιορισμοί και απαγορεύσεις θα τεθούν για τους κρατούμενους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, για την επιλογή και παραπομπή των οποίων εκεί θα αποφασίζουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ενώ οι κρατούμενοι θα έχουν δικαίωμα προσφυγής. Η μεταγωγή από και προς τις φυλακές αυτές θα γίνεται από την Αστυνομία.
Ανάμεσα στις νέες ρυθμίσεις θα προβλέπεται και η δυνατότητα κράτησης σε αστυνομικά τμήματα, όταν υπάρχει κίνδυνος απόδρασης σε περίπτωση π.χ. μεταγωγής.
Οδηγίες
Οσον αφορά τα «βραχιολάκια», η ΑΠΠΔ ζήτησε να εξασφαλιστεί ρητά «η έντονη κρατική παρουσία» στο σύστημα ελέγχου, να προβλεφθούν οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφαλείας αλλά και κώδικας δεοντολογίας σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των υπό ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων, καθώς και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Για όλα αυτά τα ζητήματα η ΑΠΠΔ διαπίστωσε ότι απουσιάζουν από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, τη στιγμή που πρέπει να μπορούν οι κρατούμενοι να αντικρούουν τυχόν τεχνικά σφάλματα ή βλάβες των συσκευών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: