Τρίτη, Μαρτίου 04, 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

Οι επόμενες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα προβληματίζουν τους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται πρωτίστως στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν αφήνοντας τη Δύση με περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης.   
«Οι κυρώσεις χρησιμοποιήθηκαν συχνά το τελευταίο διάστημα και είχαν μερική επιτυχία. Ομως, ως πυρηνική δύναμη, ως χώρα με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως απαραίτητος προμηθευτής ενέργειας, η Ρωσία δεν μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία των χωρών. Κυρώσεις σε βάρος της θα μπορούσαν να κοστίσουν πολύ σοβαρά σε αυτούς που θα τις επέβαλλαν. Διότι εάν έκλεινε η Μόσχα τις στρόφιγγες φυσικού αερίου, θα είχε τεράστιες επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει ενδεικτικά η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung».

Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι συνοψίζονται μάλλον σε τρία ενδεχόμενα: μια πολεμική σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη διάλυση της Ουκρανίας.
Το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο, αφού, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αιματοχυσία είναι πιθανό να επεκταθεί πέραν των ορίων της Κριμαίας. «Είναι καθ' όλα πιθανή η εικασία ότι η ?ρωσική ειρήνη? δεν θα τελειώσει στην Κριμαία, αλλά θα καταλάβει και το 1/3 της Ουκρανίας. Μέχρι τότε οι Δυτικοί, μάλλον, θα παραμείνουν με δεμένα τα χέρια κι αυτό ο Πούτιν το γνωρίζει, όπως και οι Ουκρανοί, που προετοιμάζονται για έναν πόλεμο στην Κριμαία», γράφει χαρακτηριστικά η «Le Figaro».
Η προοπτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της ρωσικής κυβέρνησης με τη διακριτική συμμετοχή της Δύσης θα ήταν μια συμβιβαστική λύση κατευνασμού, την οποία φαίνεται ότι προκρίνουν τόσο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και η Ουάσιγκτον. «Η μόνη ελπίδα είναι οι διαπραγματεύσεις της Δύσης με τη Μόσχα και το Κίεβο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», γράφει ο βρετανικός «Independent», επισημαίνοντας ότι μια λανθασμένη κίνηση ή μια λανθασμένη δήλωση αρκούν για να αποβούν μοιραίες στην εξέλιξη των πραγμάτων.
Μια συμβιβαστική πρόταση θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με το «Spiegel», να αναγνωρίσουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το Κίεβο θα έπρεπε ταυτόχρονα να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των εθνικών ομάδων της χώρας. Η τήρηση των συμφωνηθέντων θα μπορούσε να διαπιστωθεί με την αποστολή διεθνών παρατηρητών.
Προτεκτοράτα
Στην περίπτωση που δεν μπορέσει να υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση ή η ουκρανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγγυηθεί την ενότητα της χώρας, υπάρχει το τρίτο ενδεχόμενο, αυτό της διάλυσης της Ουκρανίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές, όπως ο Χανς Χένινγκ Σρέντερ του γερμανικού Ινστιτούτου επιστήμης και Πολιτικής, βλέπουν την απόσχιση περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, που θα ζητήσουν την υποστήριξη της Μόσχας. Με αυτόν τον τρόπο θα συσταθούν ρωσικά προτεκτοράτα, τα οποία δεν θα ελέγχει η κυβέρνηση στο Κίεβο.
Η γενικότερη εκτίμηση στα διεθνή μέσα είναι ότι το Κρεμλίνο εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να αγνοήσει την αγανάκτηση των Δυτικών - και αυτό όχι χωρίς λόγο: «Ο Πούτιν και η Ρωσία έχουν δαιμονοποιηθεί τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα στη Δύση, ώστε ο Πούτιν πλέον δεν πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο», σχολιάζει ο Ντμίτρι Τρένιν του Ινστιτούτου Carnegie.
Τα ερωτήματα που θέτουν ακόμη οι περισσότερες εφημερίδες είναι αφενός κατά πόσον η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι σε θέση να διατηρήσει την ενότητα της χώρας και αφετέρου, όπως διερωτώνται για παράδειγμα οι «New York Times», κατά πόσον ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ρώσο ομόλογό του.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: