Τρίτη, Μαρτίου 11, 2014

ΤΡΟΙΚΑ: ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ-Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Να «μπλοκάρει» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές επιχειρεί η τρόικα, καθώς οι πιστωτές μας προτιμούν τη σύναψη ενός νέου δανείου για να μη χαλαρώσει η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.   

Χθες το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, έναν Ελληνα και ένα στέλεχος της ΕΕ, τόνιζε πως η τρόικα έχει εκφράσει την άποψη ότι η κυβέρνηση ίσως επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος εάν επιχειρήσει να «γλιστρήσει» από τα δεσμά του Μνημονίου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι εταίροι μας ανησυχούν πως η έξοδος στις αγορές θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας.

Οροι
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει πως ο μόνος τρόπος που θα διασφαλίσει πως η χώρα θα κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές είναι ένα νέο δάνειο, με αυστηρούς όρους.
Ο ίδιος επικαλέστηκε την αποτυχία της Ελλάδας να θεσπίσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθώς και την απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.
Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η δυνατότητα άσκησης πίεσης από την τρόικα στην κυβέρνηση ήδη εξασθενεί, καθώς με την οικονομία στην πύλη εξόδου από την ύφεση και με πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, ο πρωθυπουργός διαθέτει αρκετό ρευστό για πληρωμές μισθών και συντάξεων.
Ετσι χρειάζεται κεφάλαια για να αποπληρώσει τα 321 δισ. ευρώ του χρέους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει όμως στην ΕΕ, την ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Επομένως ακόμη και εάν η τρόικα προκαλούσε στάση πληρωμών χωρίς να δίνει τη δόση στην Ελλάδα, τόσο οι αγορές όσο και οι Ελληνες πολίτες έχουν πλέον κάποια προστασία.
Εκτίμηση
«Η τρόικα συνειδητοποιεί τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχαν όλη τη διαπραγματευτική ισχύ, ήταν πολύ επικεντρωμένοι στη λιτότητα αντί στις μεταρρυθμίσεις.
Μια επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε ότι κάποιες από τις σκληρότερες μεταρρυθμίσεις ίσως δεν θα προχωρήσουν ποτέ», εκτιμά αναλυτής της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο.
Κ. Τσαχάκης
ETHNOS
 ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: