Τρίτη, Μαρτίου 11, 2014

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΓΚΕΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ...ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Μετά από μία σιωπηρή συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, με πιο πιθανή ημέρα την ερχόμενη Πέμπτη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα καταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανοίγοντας τον «δρόμο» για την αύξηση της Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.   


Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες έχει περάσει από «συμπληγάδες» εδώ και 3 μήνες, με το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά, με εναλλακτικά σχέδια του νόμου να περιφέρονται σε συμβούλους του υπουργείου, στο ΤΧΣ, στην ΤτΕ και τις τράπεζες, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σθεναρά στην αντίπερα όχθη. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι άμεση απαίτηση της τρόικας, αφού χθες στο Eurogroup διεμήνυσε στο οικονομικό επιτελείο ότι θα το βάλει «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης.
Το νομοσχέδιο θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα ικανοποιεί δύο αναγκαίες συνθήκες:
1 Η πρώτη συνθήκη που θα ικανοποιεί ο νόμος αφορά την ευελιξία τιμολόγησης της μετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και προστατεύει τα εκτελεστικά διοικητικά μέλη του ΤΧΣ και της Eurobank.
2 Η δεύτερη και επίσης αναγκαία προϋπόθεση που θα επιτρέψει την εισροή νέων ιδιωτικών κεφαλαίων είναι να επιτραπεί μέσω του νόμου η παραίτηση των δικαιωμάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα γίνει με την έκδοση δικαιωμάτων και όχι με την πώληση υπαρχόντων, γεγονός που σημαίνει ότι για να μπουν νέοι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθεί το ΤΧΣ από τα δικά του δικαιώματα.
Το δεύτερο σκέλος του νόμου θα προβλέπει τη δυνατότητα του ΤΧΣ να κάνει δημόσιες προσφορές στους κατόχους των warrants (δικαιώματα για την εξαγορά συγκεκριμένων μετοχών ανά τράπεζα σε συγκεκριμένη, προκαθορισμένη τιμή), στόχος του οποίου είναι επιστρέψουν γρηγορότερα τα κρατικά κεφάλαια που έβαλε το Δημόσιο στις τράπεζες, με τη σημαντική πιθανότητα να τα αυξήσει κιόλας.
Το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ξεπεράσει το ενδεχόμενο της μη ψήφισής του -το οποίο θα οδηγούσε και σε πολιτική αναταραχή-, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο γενικού χαρακτήρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την παροχή δυνατότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κάνει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants και να περνά τα επιμέρους θέματα, προ της υλοποίησής τους, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ως «πιστωτικά θετικό γεγονός» για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει η Moody's τα αποτελέσματα των stress tests που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6,4 δισ. ευρώ ταιριάζουν με τις δικές της εκτιμήσεις.
«Αν και κάποιες απ' αυτές σκοπεύουν να αντλήσουν μόνες τους τα κεφάλαια, το γεγονός ότι το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων δεν ξεπερνά το 'μαξιλάρι' ασφαλείας του ΤΧΣ διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα πληρούν τις κεφαλαιακές προϋποθέσεις της ΤτΕ, και ως εκ τούτου εξασφαλίζονται οι πιστωτές τους, συμπεριλαμβανομένων και των καταθετών» υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Ελένη Κομίνη - Κατερίνα Κοσμά
ETHNOS
 ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: