Σάββατο, Μαρτίου 29, 2014

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Και σοβαροί ισχυρισμοί κατασκοπίας προστέθηκαν στην Τουρκία στο ήδη πολύ τεταμένο κλίμα εξαιτίας των υποθέσεων διαφθοράς και της τακτικής απαγορεύσεων της τουρκικής κυβέρνησης. Η αποκάλυψη του περιεχομένου σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεσηκώσει σάλο και η κυβέρνηση κάνει λόγο για κατασκοπία.    
Προχθές είχε διαρρεύσει στο Διαδίκτυο μέσω «youtube» ηχητικό ντοκουμέντο από την εν λόγω σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ και ο διοικητής της ΜΙΤ (υπηρεσία πληροφοριών) Χακάν Φιντάν. Προκύπτει ότι η Αγκυρα αν μη τι άλλο εξετάζει το ενδεχόμενο να προκαλέσει εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία. Η άμεση αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν το κλείσιμο του «youtube».


Αληθινή η διαρροή

Το περιεχόμενο της σύσκεψης όμως ήταν γνωστό. Οι αξιωματούχοι με τις δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτά που διέρρευσαν είναι αληθινά. Ταυτόχρονα αναζητούν αυτούς που έκαναν την ακρόαση της σύσκεψης και βάλλουν εναντίον πολλών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε χθες ότι «αν λάβετε υπόψη αυτούς οι οποίοι ωφελούνται από τη διαρροή, τότε θα βρείτε και τους δράστες. Ωφελούνται η Δαμασκός και η Αλ Κάιντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για κατασκοπία και επίθεση εναντίον της Τουρκίας. «Πρόκειται περί κατασκοπίας», είπε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πρώτον, κατά πόσο είναι η Αγκυρα έτοιμη να προκαλέσει με προβοκάτσια πόλεμο με τη Συρία.

Δεύτερον, πώς μπορεί να παρακολουθείται το γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών, ποιος κάνει την παρακολούθηση και για ποιο λόγο; Αιωρείται και το ερώτημα αν το γραφείο του Νταβούτογλου παρακολουθείται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τώρα την κυβέρνηση για προσπάθεια να εμπλακεί η χώρα σε πολεμική περιπέτεια για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Νταβούτογλου όμως επιτίθεται εναντίον του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) λέγοντας: «Μήπως γνώριζε εκ των προτέρων την ηχογράφηση της σύσκεψης;»

Παράλληλα με όλα αυτά και με δεδομένη τη διάσταση κατασκοπίας που έχει πάρει η υπόθεση, αλλάζει ποιοτικά και η υπόθεση των απαγορεύσεων. Χθες κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι σειρά έχει το κλείσιμο και του «facebook».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πήρε μέρος χθες σε δύο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αλλά λόγω προβλημάτων στη φωνή του. Κατά την προχθεσινή προεκλογική ομιλία στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας ήταν πολύ εμφανής η αλλοίωση της φωνής του.

http://www.enet.gr/
  ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: