Σάββατο, Μαρτίου 29, 2014

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΙΜΕΝΩΝ

Διατάξεις για τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την αποκρατικοποίηση των μεγάλων, αλλά και των μικρότερων λιμένων, περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».   
Η ΡΑΛ θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων και διατάξεων των συμβάσεων παραχώρησης στους λιμένες.



Ταυτόχρονα, θα ελέγχει την τήρηση των υποχρεώσεων των λιμένων στο πλαίσιο της σχετικής κείμενης -εθνικής και ευρωπαϊκής- νομοθεσίας, κυρίως σε σχέση με δημόσιες συμβάσεις, συμβάσεις παραχώρησης και τους κανόνες ανταγωνισμού, την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας στο λιμενικό τομέα, τη διαμεσολάβηση και επίλυση διαφορών μεταξύ χρηστών και φορέων διαχείρισης.

Επίσης, θα έχει τη διαχείριση παραπόνων και τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων επί αυτών σε εύλογο χρονικό διάστημα, την υποστήριξη προς τις αρμόδιες αρχές για την κατάρτιση προδιαγραφών δημοσίων συμβάσεων (παραχωρήσεις, εκμίσθωση χερσαίας ζώνης) και των σχετικών ανανεώσεων που προτείνονται από το φορέα διαχείρισης.

Η ΡΑΛ θα συγκροτηθεί από εννέα μέλη και θα επικουρείται στη λειτουργία της από οργανικές μονάδες. Τα μέλη της ΡΑΛ θα ορίζονται για διετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου κατόπιν εισήγησης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Εξ αυτών, ένα μέλος είναι ο πρόεδρος, ένα ο αντιπρόεδρος και δύο εισηγητές, οι οποίοι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι πόροι της ΡΑΛ θα προέρχονται από τέλος, το οποίο θα επιβάλλεται ετησίως με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, επί των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και των Λιμενικών Ταμείων.

Το ύψος του τέλους δεν θα μπορεί να είναι ανώτερο από 0,2% των ετήσιων εσόδων για τα Λιμενικά Ταμεία και 0,3% για τους Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε.

Τέλος, η ΡΑΛ θα είναι δυνατόν να επιχορηγείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού της. 
http://www.enet.gr/
  ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: