Σάββατο, Απριλίου 26, 2014

ALPHA BANK - ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Σκηνικό ανατροπής στις εργασιακές σχέσεις, με φόντο μειώσεις μισθών και 1.000 απολύσεις στήνει η Alpha Bank, ανοίγοντας τις ορέξεις και των υπόλοιπων τραπεζών να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.
 Στόχος, 1.000 απολύσεις και οριζόντιοι μισθοί
Στόχος, 1.000 απολύσεις και οριζόντιοι μισθοί
Η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε σε αμφισβήτηση του εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού (Οργανισμός ονομάζεται) που προβλέπει τη διάρθρωση των εργασιακών σχέσεων (ωράρια απασχόλησης κ.λπ.) και ζητά από τους δύο συλλόγους της Alpha και της Εμπορικής να τεθεί σε συζήτηση νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων.


Ταυτόχρονα κατήγγειλε τις επιχειρησιακές συμβάσεις, θέτοντας από μηδενική βάση τη μισθολογική πολιτική της τράπεζας.

Στελέχη της Εμπορικής υποστηρίζουν ότι οι δύο κανονισμοί προσωπικού που ισχύουν για τους πρώην εργαζόμενους της τράπεζας, «έχουν κυρωθεί με νόμο και δεν είναι εύκολη η ανατροπή τους».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των απολύσεων, φαίνεται ότι επιλέγεται από την τράπεζα ως προσφορότερο μέτρο, μετά το κώλυμα που είχε το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης μέσω εθελούσιας το οποίο προσέκρουσε στο κόστος που έπρεπε να αποδώσει η τράπεζα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Το κόστος μιας τέτοιας κίνησης κρίνεται μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι της τράπεζας υπάγονται στο ΕΤΕΑ -όσοι προέρχονται από την Πίστεως και την Εμπορική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα εξετάζει όλες τις εναλλακτικές, ωστόσο το θέμα στην παρούσα φάση έχει «παγώσει» εξαιτίας του νόμου. Μάλιστα, επειδή η αλλαγή ή τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου αφορά σε γενικότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να βρεθεί άμεσα μια λύση που να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία.

Στην περίπτωση που η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει με το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης πρέπει να απευθυνθεί στο σύνολο των εργαζομένων, είτε αυτοί προέρχονται από την Ιονική, είτε από την Πίστεως και την Εμπορική.

Το ΕΤΑΤ συστάθηκε με τον Ν. 3371/14.7.2005 (άρθρα 60-69), με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος). Με βάση το άρθρο 69 του νόμου, προβλέπεται ότι σε περίπτωση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και πρόωρης συνταξιοδότησης τα πιστωτικά ιδρύματα βαρύνονται εξ ολοκλήρου με το κόστος της δαπάνης αυτής. Ο εργοδότης πληρώνει το κόστος, όπως αυτό υπολογίζεται σε μελέτη που εκπονεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στο ισχύον νομικό πλαίσιο που υποχρεώνει την Alpha Bank να αναλάβει πλήρως το κόστος δαπάνης οικειοθελών αποχωρήσεων εργαζομένων που υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) «κολλάει» μέχρι στιγμής η δρομολόγηση της εθελουσίας εξόδου της τράπεζας.

Η συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση του Συλλόγου της Alpha με στελέχη της τράπεζας ανέδειξε σημαντική απόσταση θέσεων που χωρίζει τις δύο πλευρές, ωστόσο όπως επισήμαναν και οι δύο πλευρές συμφωνούν στη συνέχιση της προσπάθειας με στόχο την άρση του αδιεξόδου.

Για το λόγο αυτό οι συναντήσεις θα συνεχισθούν με πιο εντατικό ρυθμό. Ορίστηκε μάλιστα νέα συνάντηση για την προσεχή Δευτέρα 28 Απριλίου, ενώ αντίστοιχη συνάντηση έχει κλειστεί και με το προεδρείο του Συλλόγου της Εμπορικής για την επόμενη Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Σύλλογος σημειώνει με έμφαση: «Δεν κάνουμε βόλτες σε κομματικά γραφεία με στόχο να αποσπάσουμε μια δήλωση συμπόνιας. Παίρνουμε την ευθύνη και διαμορφώνουμε μόνοι μας, με διάλογο και επιχειρήματα, ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους στην Alpha Bank». 

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: