Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014

ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΤΑΝ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Tου Μπάμπη Μιχάλη

Μόνον έκπληξη δεν θα έπρεπε να προκαλεί η υποδοχή που επιφύλαξε η διεθνής επενδυτική κοινότητα στην πρώτη μετά μνημόνιο προσφορά ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Οπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει κανένα ρίσκο στην πρώτη μετά από 4 χρόνια έκδοση ελληνικού ομολόγου, γι’ αυτό και φρόντισε να τη «μαγειρέψει» επί μήνες, παρέα με του κορυφαίους… σεφ του πλανήτη.


Το ραντεβού

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, κλειδί για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές δεν ήταν ούτε το αμφιλεγόμενο «success story» της ελληνικής οικονομίας, ούτε το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το… ραντεβού που ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τον Σεπτέμβριο του 2013 με ξένους επενδυτικούς οίκους και funds στα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ J.P. Morgan στο Μανχάταν.

Τη συνάντηση, που κρατήθηκε μυστική, διοργάνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μετέπειτα αναδόχου της ελληνικής έκδοσης Τζέιμι Ντάιμον. Ο Σαμαράς είχε ξανασυναντηθεί με τον Αμερικανό CEO ένα μήνα νωρίτερα, όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

H στρατηγική αυτή -η προσέγγιση και ανάθεση δηλαδή της πώλησης των ελληνικών ομολόγων στην J.P. Morgan και τις υπόλοιπους «αρχι-λύκους της Wall Street» (Bank of America – Merrill Lynch, Morgan Stanley, Deutsche Bank κ.ά.)- αντί δημοπρασίας, εξασφάλισε την επιτυχία της ελληνικής έκδοσης. Η προσφορά των πενταετών ομολόγων υπερκαλύφθηκε 7 φορές αποφέροντας 3 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Το Ελληνικό Δημόσιο την πλήρωσε όμως πανάκριβα. Η J.P. Morgan και οι υπόλοιποι 5 σύμβουλοι της έκδοσης έλαβαν συνολική αμοιβή 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ θα βάλουν ακόμη περισσότερα στα ταμεία τους, αφού αγόρασαν περίπου τα μισά από τα ομόλογα. Με την απόδοση στο 4,95%, οι τόκοι που θα καταβάλει σε αυτούς και τους υπόλοιπους αγοραστές των ομολόγων το Ελληνικό Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 740 εκατ. ευρώ. Καθόλου κακή επένδυση δισ. ευρώ τόσο για την J.P. Morgan όσο και για τις υπόλοιπες τράπεζες και funds που έσπευσαν να επωφεληθούν.

Από μια άλλη οπτική γωνία, ο αυξανόμενος εναγκαλισμός της ελληνικής κυβέρνησης με τα παραπάνω ιδρύματα, επενδυτικές οντότητες όπως η Black Rock και η Fairfax και βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία επενδύουν εδώ και καιρό στο ελληνικό χρέος, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία.

Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η J.P. Morgan όσο και οι υπόλοιπες ανάδοχοι της ελληνικής έκδοσης είναι από τους βασικούς υπαίτιους του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008. Η απληστία και τα ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια τους προκάλεσαν αλλεπάλληλες χρηματοπιστωτικές φούσκες και κρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια (Ασία 1997, μετοχές υψηλής τεχνολογίας 2001, subprime 2008), γονατίζοντας οικονομίες και βυθίζοντας λαούς ολόκληρους στη φτώχεια.

Το δέλεαρ

Οι «σίγουρες» αποδόσεις-ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων αποτελούν αναμφίβολα το νέο μεγάλο δέλεαρ γι’ αυτές και τον βασικό λόγο ενασχόλησης με τη χώρα μας.

Από τον Ιούνιο του 2012 τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αποφέρει κέρδη μεγαλύτερα από 400%, ενώ από την αρχή του έτους έχουν απόδοση 30%, υπερδιπλάσια των αμέσως καλύτερων στους 34 τίτλους που εξετάζουν οι Παγκόσμιοι Δείκτες Ομολόγων του Bloomberg. Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν, όμως, ότι τόσο το ράλι των ελληνικών ομολόγων όσο και των τίτλων των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης δεν αντανακλούν τα θεμελιώδη οικονομικά τους μεγέθη, είναι μια επενδυτική φούσκα. Και ως γνωστόν, ό,τι φουσκώνει πολύ, ότι ανεβαίνει πολύ ψηλά, σκάει στο τέλος με πάταγο.  
http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: