Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Στα 343,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν μέσα στο φιλέτο των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Αυτό σημαίνει ότι μόνον η αξία των εκχωρούμενων υποδομών είναι μεγαλύτερη από την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Lamda Development και μάλιστα σε δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης!

Υπενθυμίζεται ότι η «βελτιωμένη» προσφορά του ομίλου Λάτση ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό θα καταβληθεί με δόσεις και σε βάθος δεκαετίας, επομένως σε τρέχουσες τιμές διαμορφώνεται από 565 έως 700 εκατ., ανάλογα με τα επιτόκια βάσης.


Αν αφαιρεθεί η αξία των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων που θα αξιοποιηθούν από τους επενδυτές, το Δημόσιο θα εκχωρήσει για μόλις 220-370 εκατ. ευρώ την πλήρη κυριότητα σε 1.800 στρέμματα και δικαίωμα «επιφάνειας» για 99 χρόνια στην υπόλοιπη έκταση του μοναδικού ακινήτου. Δεν είναι γνωστή η αξία του ανατολικού αεροσταθμού, έργο του Φινλανδού αρχιτέκτονα Ε. Σααρίνεν, που ολοκληρώθηκε το 1968, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και διατηρείται σε άριστη κατάσταση και εκμισθώνεται για εκθέσεις. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις ολυμπιακές υποδομές προέρχονται από το υπουργείο Υποδομών και καταρρίπτουν τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την… επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει τα εξής:

• Το ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας κόστισε 116,2 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει υπερσύγχρονη μαρίνα για 1.170 σκάφη και χερσαίες εγκαταστάσεις σε επιφάνεια 529 στρεμμάτων. Να σημειωθεί ότι το 2012 τα ετήσια έσοδα από την εκμετάλλευση της μαρίνας είχαν διαμορφωθεί στα 2,7 εκατ. ευρώ. Στην ενότητα του Αγίου Κοσμά περιλαμβάνεται επίσης παραθαλάσσια έκταση 426 στρεμμάτων, στην οποία προϋπήρχαν αθλητικές υποδομές συνολικής επιφάνειας 8.945 τετραγωνικών. Μέρος από αυτές προβλέπεται να κατεδαφιστεί για την κατασκευή εμπορικού κέντρου, ξενοδοχείου και καζίνου.

• Η μετατροπή των υποστέγων της Ολυμπιακής σε γήπεδα μπάσκετ κόστισε 90 εκατ. ενώ 102,6 εκατ. διατέθηκαν για τα νέα γήπεδα μέσα στο παλιό αεροδρόμιο.

• Η διαμόρφωση του κανό-σλάλομ κόστισε 34,4 εκατ. ευρώ και με ελάχιστα κονδύλια προβλέπεται να λειτουργήσει ως θεματικό υδροπάρκο.

Χαρά Τζαναβάρα
     


http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: