Δευτέρα, Απριλίου 28, 2014

ΝΕΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Και νέο «όχι» από τον Γιούνκερ, σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους, από την ευρωπαϊκή δεξιά, για να το έχουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι σε κάθε χώρα. Υπόσχονται απλώς να τηρήσουν όσα υποσχέθηκαν από το Νοέμβριο του 2012, αλλά τα διαπραγματεύονται κάθε φορά, με αντίτιμο νέα μέτρα.

Η ευρωπαϊκή δεξιά δεν θα επιτρέψει κούρεμα του ελληνικού χρέους και το μήνυμα ενόψει ευρωεκλογών με τη νέας δομή διακυβέρνησης στην ΕΕ), είναι ξεκάθαρο και απευθύνεται στους ψηφοφόρους όλων των χωρών του Νότου και της Ελλάδας. Τι θα πάρουν αυτοί;


Το μήνυμα, επανέλαβε για δεύτερη φορά, σε ομιλία του στη Γερμανία, στο Μπραουνσβάιγκ, ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΕ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο κούρεμα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup.

Το θέμα με τις δηλώσεις του αναλυτικά, από τον γερμανικό τύπο, παρουσιάζει σχετικά και η Ντόιτσε Βέλλε. Αλλά καθώς οι ευρωεκλογές καταφθάνουν και στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο, οι ψηφοφόροι δεξιών κομμάτων παίρνουν την ψυχρολουσία, χωρίς να γνωρίζουν ίσως λεπτομέρειες, (ότι οι συντηρητικές ηγεσίες επιμένουν στη γραμμή μεταφοράς των βαρών, στους πολίτες με επέκταση της λιτότητας), ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, θα έπρεπε κάτι να δώσει, κάτι να τάξει, προεκλογικά.

Το εφεύρημα ήταν, αντί κουρέματος η υπεσχημένη ελάφρυνση της Ελλάδας από την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012. η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.

Τότε οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης «είχαν υποσχεθεί ελαφρύνσεις κατά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός ο όρος εκπληρώθηκε», αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Το Eurogroup θα πρέπει τώρα να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων», είπε στην ομιλία του ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Ποια ελάφρυνση;

Την επιστροφή των κερδών και των τόκων από ακούρευτα ελληνικά ομόλογα που διατηρεί η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρώπη και αόριστες υποσχέσεις, που μεταφράζονται σε ελάφρυνση επιτοκίου μέρους του χρέους, και επιμήκυνση εξόφλησης των άλλων ευρωπαϊκών δανείων, από τα 30 στα 50 χρόνια…

Ουσιαστικά το μόνο χειροπιαστό είναι τα ακούρευτα ομόλογα και ακόμα και για αυτά, η τρόικα απαιτεί κάθε φορά σειρά μέτρων για να εκπληρώσει μερικώς και με καθυστέρηση την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Τι θέλουν να περάσουν οι Γερμανοί.

Είναι χαρακτηριστικό, πως στην παρουσίαση της Ντόιτσε Βέλλε, υπάρχει και σχόλιο της Ρουθ Μπέρσενς, από την ίδια γερμανική εφημερίδα, με τίτλο «Ζεστά και κρύα ντους για την Αθήνα».

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες απηχώντας τη γερμανική γραμμή αναφέρει: «Για τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστο…, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε πλήρως τους δημόσιους πιστωτές.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση για πρώτη φορά να θυσιαστούν οικονομικά για την Ελλάδα». Θυσία;

Η Μπέρσενς πετάει, το γνωστό κι από τον Γιούνκερ "καροτάκι", λέγοντας ότι αντί για το αντιδημοφιλές κούρεμα χρέους (όπου σύμφωνα με τη Ντόιτσε Βέλλε, εννοεί το ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους), αρχικά θα γίνει στο μέλλον λόγος για χαμηλότερα επιτόκια…

Κατά τη γνώμη της «πίσω από μία μείωση των επιτοκίων μπορεί κανείς να κρύψει και ένα κούρεμα χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα αυτό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές», λέει η γερμανίδα. 
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: