Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014

ΞΑΝΑΜΥΡΙΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΡΕΥΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗ

Του Βασίλη Γεώργα   
Πετρέλαιο στη δυτική Ελλάδα μυρίστηκε ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel Group. Η εταιρεία, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπέβαλε επίσημο αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να της παραχωρηθούν προς εξερεύνηση τρεις χερσαίες περιοχές στο Ιόνιο, ανοίγοντας έτσι περαιτέρω το παιχνίδι των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε μια περιοχή που θεωρείται πολλά υποσχόμενη λόγω της γειτνίασής της με τα αλβανικά και τα ιταλικά κοιτάσματα. Το αίτημά της αφορά τρεις περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας-Αρτας, οι οποίες είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν (1997), αλλά είχαν εγκαταλειφθεί στην πορεία, καθώς τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών με την τεχνολογία της εποχής δεν ήταν ενθαρρυντικά.


Οι γεωλογικές δομές της περιοχής

Τι είδους στοιχεία έχει στη διάθεσή της η Enel για να ζητήσει την εκ νέου εξερεύνηση των τριών «μπλοκ» και τι προσδοκίες υπάρχουν δεν είναι γνωστό, ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, είναι πιθανό η εταιρεία να θεωρεί πως οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν αντίστοιχες γεωλογικές δομές με άλλες περιοχές της Ιονίας Ζώνης στην Αλβανία και της Απουλίας Ζώνης στην Ιταλία, στις οποίες έχουν ανακαλυφθεί μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Από την άλλη πλευρά, το όψιμο ενδιαφέρον της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να «διαφημίσει» λίγο πριν από τις ευρωεκλογές την προσπάθεια εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας και να δείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον ασφαλή επενδυτικό προορισμό.

Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Enel -στελέχη της οποίας είχαν συναντηθεί προ διμήνου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη- δημοσιοποιήθηκε ανήμερα της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο Bloomberg, στην οποία ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για προσδοκίες ανάπτυξης μέσω της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ συμπίπτει και με το χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης σε πετρελαϊκές εταιρείες των στοιχείων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Οπως και να έχουν τα πράγματα στο παρασκήνιο, η είσοδος της Enel στο σκηνικό των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει στο να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Με τις αιτήσεις που κατέθεσε, η εταιρεία ουσιαστικά ζητά να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση των «μπλοκ» όπως προβλέπει η διαδικασία «άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος» («expression of interest») του νόμου 4001/2011. Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, δίνεται χρονικό περιθώριο 90 ημερών μετά τη δημοσίευση διακήρυξης στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», ώστε και άλλα σχήματα ή επενδυτές να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να «χτυπήσουν» περιοχές που τους ενδιαφέρουν. Αν παρέλθει το διάστημα των τριών μηνών χωρίς άλλοι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές, οι περιοχές παραχωρούνται στον αρχικό διεκδικητή, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση στην Enel.

Οποιος και αν αναλάβει το δικαίωμα έρευνας, τα επόμενα βήματα δεν θα είναι άμεσα, καθώς θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να γίνουν νέες σεισμικές έρευνες δύο ή τριών διαστάσεων, να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, να επιλεγούν πετρελαιοπιθανές περιοχές, να υλοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις και τελικά να φτάσουμε στις εξορυκτικές γεωτρήσεις.
     


http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: