Κυριακή, Μαΐου 11, 2014

300 ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Περίπου 300 ομόφυλα ζευγάρια σκοπεύουν να προσφύγουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της χώρας μας. Μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σύμφωνο συμβίωσης (απόφαση Βαλλιανάτος κ.ά. κατά Ελλάδας 7/11/2013) η χώρα μας οφείλει να συμμορφωθεί τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία ώστε να συμπεριλάβει στις ρυθμίσεις του νόμου και τα ομόφυλα ζευγάρια, υποστήριξαν νομικοί που μίλησαν σε ημερίδα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου.

  Θυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια η χώρα μας θέσπισε το σύμφωνο συμβίωσης (νόμος 3719/2008). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, το σύμφωνο συμβίωσης καταρτίζεται μεταξύ δύο ετεροφύλων προσώπων. Είναι το μοναδικό σύμφωνο συμβίωσης που απευθύνεται αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζευγάρια, διευκρίνισαν οι ομιλητές, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες είτε απευθύνονται αποκλειστικά σε ομόφυλα ζευγάρια είτε το επεκτείνουν σε ομόφυλα και ετερόφυλα.

Συνολικά 23 ευρωπαϊκά κράτη έχουν θεσμοθετήσει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων. Εννέα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη επεκτείνει τη δυνατότητα σύναψης γάμου και σε ομόφυλα ζευγάρια.

Ο δικηγόρος Ηρ. Ακτύπης ανέφερε ότι η νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου αποκλείει τη διαφορετική μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εφ' όσον μάλιστα η χώρα μας δεν κατάφερε να αιτιολογήσει ότι το προτεινόμενο μέτρο είναι αναγκαίο. Το Δικαστήριο έκρινε ότι όπως και τα ετερόφυλα έτσι και τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ικανά για τη σύναψη σταθερής σχέσης και την ανάγκη νομικής προστασίας της. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να ορίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κι ότι το σύμφωνο συμβίωσης εξυπηρετεί το νομικό καθεστώς των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου, επιχειρήματα που απορρίφθηκαν.

Ο Γρ. Βαλλιανάτος είπε χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική πολιτεία δεν εννοεί να καταλάβει ότι η προστασία αυτής της σχέσης αποτελεί την κύρια θέση μας. Εάν το σύμφωνο συμβίωσης αφορούσε τα παιδιά, τότε αν δεν υπήρχαν παιδιά, θα έπρεπε να λύεται ο γάμος», τονίζοντας ότι αρχικά στο Στρασβούργο προσέφυγαν έξι ζευγάρια, τώρα πρόκειται να προσφύγουν περισσότερα από 300 ζητώντας να αφαιρεθεί η διάκριση από το νόμο. «Ζητάμε αξιοπρέπεια, όπως όλοι» κατέληξε ο Γρ. Βαλλιανάτος.

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις, κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του νόμου: «Εάν δεν είχε τη λέξη "ετερόφυλα" ο νόμος θα αφορούσε όλους τους ενήλικες. Σε όλες τις προοδευτικές χώρες περιλαμβάνονται και τα ομόφυλα ζευγάρια. Αλλαξε ο νόμος αλλά όχι οι προϋποθέσεις...».

http://www.enet.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: