Δευτέρα, Μαΐου 12, 2014

ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Συρρίκνωση των πανεπιστημίων της χώρας, με κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις, προβλέπουν στελέχη της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ), λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς τους. 

«Πάμε σε νέο γύρο συγχωνεύσεων τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ» δηλώνει στο «Βήμα» στέλεχος της ΑΔΙΠ, σημειώνοντας: «Και αυτό δεν θα το κάνουμε εμείς. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η κατάρρευση πολλών ιδρυμάτων, κυρίως στην περιφέρεια. Η πρώτη του μήνα θα βρει πολλούς με τα χέρια ψηλά. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κόψει περίπου 1 δισ. ευρώ από τα ταμεία του έως το 2016. Και είναι βέβαιο ότι δεν θα τα κόψει από τα σχολεία...».


Η ΑΔΙΠ ζήτησε με έγγραφό της την περασμένη εβδομάδα από όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο της αξιολόγησής τους: αφού ολοκληρώθηκαν οι εξωτερικές αξιολογήσεις τους, να κάνουν τη συνολική αυτοαξιολόγησή τους και να καταγράψουν τμήματα, προσωπικό, φοιτητές. 

«Αναγκαστικά τα ίδια τα ιδρύματα με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν θα πρέπει να προχωρήσουν μόνα τους σε γενναίες περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων» τονίζει το ίδιο στέλεχος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα γίνονται όλα αργά και βασανιστικά. Τα οικονομικά προβλήματα θα λύσουν τελικά όλες τις νομικές, συνδικαλιστικές και διοικητικές αγκυλώσεις που οι πολιτικοί δεν μπορούσαν να λύσουν».

Η πρώτη στάση πληρωμών

Την Παρασκευή 9 Μαΐου το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το οποίο επί πέντε μήνες δεν έχει λάβει χρηματοδότηση, κήρυξε στάση πληρωμών, ενώ το ΤΕΙ Αθηνών που πριν από πέντε χρόνια είχε προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, φέτος έχει 10 εκατ. ευρώ (από αυτά οι 800.000 ευρώ αποτελούν μισθοδοσία προσωπικού).

«Το 2009 είχαμε προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουμε 14 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα οικονομικά μας έχουν περικοπεί περίπου κατά 70%» λέει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος επί σειρά ετών για τα οικονομικά του Θωμάς Σφηκόπουλος. «Αν δει κανείς με οικονομικά κριτήρια τον χάρτη των ΑΕΙ πανελλαδικά σήμερα, το σενάριο νέων συγχωνεύσεων βρίσκεται μπροστά μας» δηλώνει. 

«Βέβαια κάθε πανεπιστήμιο έχει διαφορετικά προβλήματα. Εμείς μπορούμε να αντέξουμε και φέτος, αλλά μέχρι πότε; Ήδη δεν έχουμε λογιστές, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές του προσωπικού. Το πρόβλημά μας μπορεί να είναι διαχειρίσιμο σήμερα, αλλά ισχύει το ίδιο και για την επαρχία;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Σύστημα πιστοποίησης

Τα δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας αλλάζουν συνολικά, καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη της ΑΔΙΠ θα αποφασίζουν για το μέλλον των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, αφού σε τρία χρόνια από σήμερα (την τέταρτη ακαδημαϊκή χρονιά) θα εφαρμοσθεί πλήρως το νέο σύστημα πιστοποίησης της λειτουργίας των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ειδικότερα, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή τμήμα ΤΕΙ θα πιστοποιείται ανά οκταετία από την ΑΔΙΠ και εφόσον διαπιστώνονται κατά την αξιολόγησή του προβλήματα, θα του δίνεται διορία ακόμη τριών ετών. Αν και πάλι δεν διορθώνεται, θα κλείνει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», η πιστοποίηση των ΑΕΙ θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια: έως τα τέλη Ιουνίου τα ιδρύματα θα πρέπει να υποβάλουν στην ΑΔΙΠ τα έγγραφα με τη συνολική εσωτερική αξιολόγησή τους. Στη συνέχεια θα γίνει πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους από την ΑΔΙΠ, διαδικασία που αναμένεται ότι θα κρατήσει δύο χρόνια. Την τρίτη χρονιά θα γίνουν νέες επιτόπιες αξιολογήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές, οι οποίοι και θα εισηγηθούν στο Συμβούλιο της ΑΔΙΠ τα συμπεράσματά τους. Την τέταρτη ακαδημαϊκή χρονιά από σήμερα θα εφαρμοσθεί πλήρως το νέο σύστημα πιστοποίησής τους κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

«Στα ζητήματα στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται μακρόχρονος σχεδιασμός και κατάλληλη υιοθέτηση διεθνών πρακτικών» λέει στο «Βήμα» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ και πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. 

«Η αξιολόγηση είναι πλέον συνεχής και χωρίς σύνορα. Αν δεν δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις για τα ζητήματα που τα αφορούν, όπως και οικονομικοί πόροι που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ισοδυναμεί με αγώνα δρόμου όπου τρέχεις με βάρος στην πλάτη» επισημαίνει. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: