Πέμπτη, Μαΐου 15, 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων που απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 282 εργατών και κύμα οργής στη χώρα. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι οι πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των ορυχείων κατέστησαν τις εργασιακές συνθήκες ακόμη πιο επικίνδυνες. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης για να διαδηλώσουν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Μία ημέρα νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στους διαδηλωτές στις δύο πόλεις με αντλίες νερού και δακρυγόνα.


Στην πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια), η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων την Πέμπτη για να διαλύσει τη συγκέντρωση 20.000 διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν την αμέλεια της κυβέρνησης Ερντογάν που θεωρούν ότι συνέβαλε στο πολύνεκρο δυστύχημα στο ορυχείο στη Σόμα. Ο Κανί Μπέκο, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, του DISK, διακομίστηκε σε νοσοκομείο μετά την έφοδο της αστυνομίας.

Η Τουρκία βρίσκεται σε τριήμερο πένθος για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ποτέ αντιμετωπίσει σε ορυχείο, καθώς εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 150 άτομα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του φέρει οποιαδήποτε ευθύνη. Απαντώντας στις επικρίσεις περί έλλειψης κανόνων ασφαλείας, είπε ότι υγειονομικές επιθεωρήσεις και έλεγχοι για την ασφάλεια είχαν γίνει στην πόλη Σόμα στον Μάρτιο. 
Αίσθηση έχει προκαλέσει φωτογραφία που δείχνει τον Γιουσούφ Γερκελ, σύμβουλο του τούρκου πρωθυπουργού, να  κλωτσάει διαδηλωτή, κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς, σε διαδήλωση κατά της επίσκεψης Ερντογάν στη Σόμα την Τετάρτη.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ μετέβη την Πέμπτη στον τόπο του δυστυχήματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Συγγενείς εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων παρακολουθούν με αγωνία τις έρευνες των σωστικών συνεργείων. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο πλέον να βρεθούν επιζώντες στο ορυχείο στη Σόμα. 

Την ώρα της έκρηξης μετασχηματιστή-που οδήγησε σε κατάρρευση του ορυχείου- βρίσκονταν στις στοές περισσότεροι από 700 εργάτες. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διασώθηκαν 363 τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη αλλά δεν έχουν βρεθεί επιζώντες από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι -αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: