Παρασκευή, Ιουνίου 13, 2014

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ 1190 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ COCA COLA ΙΣΠΑΝΙΑΣ!!!

Απορρίφθηκε σήμερα ως παράνομο το σχέδιο της εταιρείας Coca -Cola Iberian Partners (CCIP), που προέβλεπε την απόλυση 1.190 εργαζόμενων και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων από δικαστήριο, στην Ισπανία την χώρα των 26 εκατομμυρίων ανέργων. Ζητείται επίσης η επαναπρόσληψη των 821 εργαζόμενων (από τους 1.190) που έχουν ήδη απολυθεί.


Ωστόσο, παρά τη δικαστική απόφαση ήδη έχουν κλείσει τα εργοστάσια του μονοπωλιακού ομίλου στις ισπανικές πόλεις Μαδρίτη, Μαγιόρκα, Αλικάντε και στην επαρχία των Αστουριών. Αυτό γίνεται, εδώ και καιρό, στο πλαίσιο του ήδη προωθούμενου σχεδίου του ομίλου για συγχώνευση των 8 εργοστασίων που διαθέτει σε Ισπανία και Πορτογαλία και τελικά λειτουργία μόνο 1 στο οποίο απλώς θα παρασκευάζεται το αναψυκτικό. Ουσιαστικά, η δικαστική απόφαση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δουλειά στους πάνω από 1.000 εργαζόμενους, ίσως και περισσότερους, αφού είναι λογικό ο όμιλος να επικαλεστεί αδυναμία να επαναλειτουργήσει τα εργοστάσια που ήδη έκλεισε, ενώ και λόγω της συνθήκης του Μάαστριχτ και των υπόλοιπων ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, τίποτα δεν του απαγορεύσει να επενδύσει εφόσον το επιθυμεί σε άλλη αγορά που θα του εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη τουλάχιστον σ' αυτήν την φάση. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας συνεχίζεται η απεργία των εργαζόμενων της Coca - Cola στη Θεσσαλονίκη.

Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης γίνεται λόγος για "μια επαρκή έλλειψη πληροφόρησης" ενώ σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται επίσης ότι καταπατήθηκε από τον όμιλο το δικαιώματα των εργαζομένων στην απεργία, καθώς η εταιρεία μίσθωνε απεργοσπάστες.

 Επίσης, είναι βέβαιο ότι η όλη γραμμή που προέβαλλαν οι ηγεσίες των ξεπουλημένων ρεφορμιστικών συνδικαλιστικών ενώσεων UGT και CCOO επίσης δεν μπορεί να αποτελέσει "όπλο" στα χέρια των αγωνιζώμενων εργαζομένων στα εργοστάσια της Coca - Cola.  Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ένωσης UGT που αναφέρει μεταξύ άλλων «όπως υποστηρίζουμε στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, η Coca - Cola IP είναι μια εταιρεία περισσότερο από φερέγγυα, γεγονός που καθιστά αδικαιολόγητο το μέτρο» της κατάργησης θέσεων εργασίας. Δηλαδή, αν δεν είναι "φερέγγυα", δε θα είναι "αδικαιολόγητο το μέτρο" σύμφωνα με τους Ισπανούς εργατοπατέρες...
http://www.902.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: