Κυριακή, Ιουνίου 29, 2014

ΣΤΟ ‘ΕΔΩΛΙΟ’ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ...ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ..ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΟΤΑΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ... ΜΕ ΆΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΗ...

Ο κύκλος των προσφυγών κατά μνημονιακών μέτρων δεν λέει να κλείσει.
Αισίως έχουν φθάσει τις 30 με ειδικό οικονομικό βάρος, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναγκάσει το κυβερνητικό επιτελείο να ψάχνει ποιες απαιτήσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια, υπό τον φόβο της ανατρεπτικής διάθεσης που φάνηκε τελευταία σε κάποια ανώτατα κλιμάκια της Θέμιδας.
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση ικανοποίησε τις αξιώσεις των δικαστών με την ολική επαναφορά τους στις αποδοχές του Ιουλίου 2012 και αναζητεί φόρμουλα για να καλυφθούν και οι ένστολοι.
Ωστόσο, οι προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια από πολίτες που επλήγησαν ανεπανόρθωτα τα τελευταία έτη έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και εφόσον συνεχιστεί -έστω και εν μέρει- η δικαστική αμφισβήτηση των μνημονιακών μέτρων -και δεν αποδειχθεί πρόσκαιρη- η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί μπροστά στην υποχρέωση καταβολής υπέρογκων ποσών.

Κυβερνητικοί κύκλοι ευελπιστούν ότι η δικαιοσύνη δεν θα είναι τόσο «επιθετική» στο μέλλον, ενώ άλλοι κύκλοι διατυπώνουν αντίθετη άποψη, σημειώνοντας ότι στο εξής οι δικαστικοί λειτουργοί θα βρίσκονται υπό την πίεση ότι αφού τακτοποιήθηκαν και μάλιστα κατά προτεραιότητα τα του οίκου τους, δεν μπορεί να αγνοηθούν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, συνταξιούχων, φορολογουμένων κ.λπ.
Πιο κοντά στη δικαίωση φαίνεται να είναι οι συνταξιούχοι των «ειδικών μισθολογίων», αφού έχουν ευνοϊκές εισηγήσεις στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ακυρωθούν οι περικοπές τους. Το Δημόσιο έχει όμως να ανησυχεί και για άλλες πολύ σοβαρές υποθέσεις που μπορεί να έχουν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, εάν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αναμένονται προς τα τέλη του 2014 και το 2015 δικαιώσουν τους προσφεύγοντες.
Προσφυγές για όλα
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το «μπαράζ» προσφυγών που αμφισβητούν την υπερφορολόγηση των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχετικοί φόροι βασίζονται σε «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες που αδιαφορούν για την καθίζηση της αγοράς, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σε «πιλοτικές δίκες» οδηγούνται περιπτώσεις οριακές, όπου οι τιμές μοιάζουν εξωπραγματικές και η φορολόγηση ισοδυναμεί ουσιαστικά με δήμευση ακίνητης περιουσίας. Hδη υποθέσεις παραπέμπονται σε μεγαλύτερες συνθέσεις με ιδιαίτερο προβληματισμό για το «φούσκωμα».
Στον κύκλο των σημαντικότερων από άποψη κόστους υποθέσεων εντάσσεται το επίδομα των 176 ευρώ, αφού στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν πάνω από 25.000 ομαδικές αγωγές όπου καθένας διεκδικεί περίπου 4.500 ευρώ.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μάλλον απρόσμενα (αφού προηγήθηκε σωρεία αποφάσεων υπέρ της καταβολής του επιδόματος και σε άλλους δικαιούχους), με αποτέλεσμα να «παγώσουν» και δεκάδες παρεμφερείς δίκες και να περιμένουν για τις δικαστικές εξελίξεις χιλιάδες εργαζόμενοι.
Αντίστοιχου εύρους και σημασίας είναι οι προσφυγές κατά της διαθεσιμότητας και κινητικότητας, ιδίως μετά την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ που ακύρωσε ως αντισυνταγματική την πρώτη «εργασιακή εφεδρεία», εξαναγκάζοντας σε επαναπρόσληψη και αναδρομική καταβολή πλήρων αποδοχών σε τουλάχιστον 1.000 εργαζoμένους.
Ανησυχία έχει το Δημόσιο και για τις fast track επενδύσεις, την ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων, την αξιοποίηση ακινήτων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς εκκρεμεί «μπαράζ» αγωγών για σχετικές επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ σε όλη τη χώρα.
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Επίδομα 176 ευρώ (Ολομέλεια).
Διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο. Καθαρίστριες υπ. Οικονομικών.
Αυτοδίκαιη λήξη θητείας στελεχών Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ με «νόμο Παυλόπουλου» χωρίς αποζημίωση (Ολομέλεια).
Μνημονιακά μέτρα για ιδιωτικό τομέα (μειώσεις κατώτατων μισθών, μετενέργεια, απολύσεις κ.λπ.). Αναίρεση στην Ολομέλεια.
Σωρεία αναιρέσεων για συμβασιούχους ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΟΤΑ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Περικοπές συντάξεων σε ηλικίες κάτω των 60 ή 55 ετών.
Διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών, εκπαιδευτικών, υπαλλήλων ΑΕΙ κ.λπ. και αξιολόγηση (Ολομέλεια).
Ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων - επενδύσεις fast track - μεταβιβάσεις μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποίηση ακινήτων (π.χ. Ελληνικό, ΟΛΠ κ.λπ.) - Ολομέλεια και τμήματα.
Φόροι σε ακίνητα εκτός σχεδίου με προσδιορισμό υψηλών τιμών από το υπ. Οικονομικών με στοιχεία ανεπίκαιρα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Απαλλαγή από φόρο για ακίνητα δεσμευμένα για λόγους αρχαιολογικούς, πολεοδομικούς (Ολομέλεια).
Αποζημιώσεις κατά του Δημοσίου για την «Ασπίς Πρόνοια».
Προσφυγές για αφορολόγητα επιδόματα πανεπιστημιακών, ιατρών, εκπαιδευτικών υπαλλήλων εξωτερικού κ.λπ. (Ολομέλεια).
«Πλαφόν» στη συνταγογράφηση των ιατρών και σύστημα «clawback» για επιστροφή ποσών από ιδιωτικούς ιατρούς και φορείς υγείας συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ.
Περικοπές «μνημονίου 2» σε υπαλλήλους Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, καθηγητές ΑΕΙ, νοσοκομειακούς ιατρούς κ.λπ.
Αντισυνταγματικότητα δέσμευσης καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από ΣΔΟΕ.
Αποζημιώσεις για καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης.
Περικοπές συντάξεων σε συνταξιούχους συνδικαλιστές.
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Περικοπές συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων.
Περικοπές εφάπαξ ευρύτερου δημόσιου τομέα (Ολομέλεια).
Συνταξιούχοι βουλευτές διεκδικούν παλαιότερες αυξήσεις των δικαστικών (Ολομέλεια).
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: