Κυριακή, Ιουνίου 29, 2014

Η ΤΡΟΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΕΣΩ STRESS TESTS ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σε κλοιό διαπραγμάτευσης για νέο μνημόνιο επιχειρούν να βάλουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι παίζοντας ένα πολιτικό παιχνίδι πιέσεων με μοχλό τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες.    
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των 4 τραπεζών θα προκύψουν με την ολοκλήρωση των ασκήσεων αντοχής (stress tests) που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα 130 μεγαλύτερα τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης, συστημικής σημασίας για τις χώρες που λειτουργούν, αλλά και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών σχετίζονται άμεσα με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης ? τρόικας για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά και για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα. Δηλαδή, με ένα νέο μνημόνιο ή με την επιτήρηση που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για χώρες που έχουν δανειστεί από τον μηχανισμό στήριξης μέχρι να αποπληρώσουν το 70% του συνολικού ποσού που έχουν λάβει ως βοήθεια.
Ετσι, ένας αυξημένος «λογαριασμός» για τις τράπεζες στο τέλος Οκτωβρίου που ολοκληρώνονται τα stress tests, θα σήμαινε ότι το μεγαλύτερο μέρος των 10,3 δισ. ευρώ που έχει διαθέσιμα ως κεφαλαιακό «μαξιλάρι» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τις τράπεζες και επομένως δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δημοσιονομικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» όπως για την κάλυψη χρηματοδοτικού κενού, κλπ.
Σε αυτήν την περίπτωση, η διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης στις συζητήσεις με την τρόικα θα ήταν εξαιρετικά μειωμένη και θα ήταν δύσκολο να αρνηθεί μία νέα κεφαλαιακή ευρωπαϊκή βοήθεια. Και τούτο, διότι η «ασφάλεια» της άντλησης των κεφαλαίων από τις αγορές δεν υπάρχει στον βαθμό που υπήρχε στην τελευταία έκδοση, ενώ παράλληλα το χρήμα από τις αγορές είναι σημαντικά πιο ακριβό. Επιπλέον, το χρήμα θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ακριβό από τις αγορές εφόσον η κυβέρνηση παρεκκλίνει από την πιστή εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, μονομερώς.
Δούρειος ίππος τα «κόκκινα» δάνεια
Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η τρόικα, μέσω ενός αυξημένου «λογαριασμού» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιχειρεί να στείλει ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα, με αποδέκτες τόσο τα κυβερνώντα κόμματα όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα δεν είναι άλλο από το ότι η τρόικα δεν θα δεχτεί αλλαγή πολιτικής από αυτήν που περιγράφεται στο τελευταίο μνημόνιο.
Πώς όμως θα μπορούσαν να βγουν αυξημένες οι κεφαλαιακές ανάγκες αφού τα κριτήρια είναι ίδια για όλα τα τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης; Η μεθοδολογία είναι απλή και αφορά τα προβληματικά δάνεια που έχουν ρυθμιστεί. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα ελεγχθούν και για την ποιότητα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί.
Από το σύνολο των ρυθμισμένων δανείων η ΕΚΤ θα ελέγξει σε ποια από αυτά έχουν πιθανότητα οι τράπεζες να ανακτήσουν μέρος του κεφαλαίου (ή και ολόκληρο) και σε ποια από αυτά δεν έχουν. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ θα διαπιστώσει ποιες είναι πραγματικές ρυθμίσεις και ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει από τις τράπεζες προκειμένου τα δάνεια αυτά να μη χαρακτηριστούν «κόκκινα». Αυτός ο έλεγχος εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον «λογαριασμό» των τραπεζών, καθώς η χώρα έχει ήδη κλείσει τον 6ο χρόνο ύφεσης, έχει 1,35 εκατομμύρια ανέργους, έχει κάνει σημαντικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχει αυξήσει την άμεση και την έμμεση φορολογία και έχει πάρει κάθε λογής επώδυνα μέτρα.
Γι' αυτό και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ήδη συμφωνήσει με τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπιστεί μέσω πωλήσεων στοιχείων του ενεργητικού τους (π.χ. πωλήσεις θυγατρικών τους) μέχρι και το 2017, περίπτωση κατά την οποία θα απελευθερώνονταν εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με πηγές, ζητούν να επεκταθεί το σχέδιο αυτό σε 5 χρόνια αντί σε 3, προκειμένου να έχει βελτιωθεί η ελληνική οικονομία και κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να «γυρίσουν» σε εξυπηρετούμενα. Η ΕΕ παραδεχόταν δηλαδή ότι ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε 6 χρόνια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Αυτό είναι και το παράδοξο με το ΔΝΤ να αντιδρά σθεναρά, γεγονός που είχε διατυπωθεί και στο μνημόνιο. Ειδικότερα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει:
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι ευρωπαϊκές Αρχές θα υποβάλουν έκθεση για την ορθότητα των πρακτικών ρυθμίσεων που ακολουθούν οι τράπεζες και για την αναγνώριση εσόδων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ΕΚΤ, θα αξιολογηθεί και η ανάγκη να υιοθετηθούν κατευθυντήριες γραμμές για τις 'προβλέψεις' ζημιών παρόμοιες με εκείνες άλλων εποπτικών Αρχών της ΕΕ. Και, αν κριθεί απαραίτητο οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές θα ενσωματωθούν στα οικονομικά στοιχεία του 2014».
Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές παρατηρούν ότι πράγματι υπάρχουν αυτές οι μεθοδολογίες στην ΕΕ. Τηρούνται όμως κατά γράμμα στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία; Τηρήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι στα τοξικά προϊόντα τρισεκατομμυρίων που είχαν οι αμερικανικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους και ήταν η αιτία να ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007; Η απάντηση είναι αρνητική. Αν είχαν τηρηθεί, τα κράτη αυτά (και άλλα) θα είχαν καταρρεύσει πάραυτα και οι καταθέτες θα είχαν χάσει τις αποταμιεύσεις τους.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ οι τράπεζες, με την ανοχή της κεντρικής τους τράπεζας, ενέγραφαν κάθε τρίμηνο στις λογιστικές τους καταστάσεις μέρος των ζημιών που είχαν προκύψει από τα τοξικά προϊόντα. Πολύ περισσότερο, όταν σε ισχυρές οικονομίες, όπως της Γερμανίας, τα προβλήματα των τραπεζών τους δεν έχουν συζητηθεί ανοιχτά. Ετσι είναι πιθανό, να χρησιμοποιηθούν τα δυσμενή στοιχεία που θα προκύψουν από τράπεζες χωρών που τα προβλήματά τους έχουν λάβει μεγάλη αρνητική δημοσιότητα (π.χ. της Ελλάδας) για να διασκεδάσει το μεγάλο κόστος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενοποίησης. Γι' αυτό, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη διαχείριση του οικονομικού προβλήματος καθαρά πολιτικό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε 84 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 215 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί από τις εγχώριες τράπεζες. Οι τράπεζες όμως, ακόμα και τις αυξημένες ζημίες που ενδέχεται να βγάλουν τα stress tests, έχουν από τους υψηλότερους δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές, ενώ θα είναι ακόμα υψηλότεροι στους ελέγχους, αφού θα τους αναγνωρίζει το 100% του αναβαλλόμενου φόρου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης είναι 17,7 για την Eurobank, 15,6 για την Alpha Bank, 15,4 για την Εθνική και 14,4 για την Πειραιώς.
Ελένη Κομίνη
ekomini@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: