Τετάρτη, Ιουλίου 16, 2014

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΕΚ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΣΤΗΝΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ" ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, επανειλημμένα, έχει υπογραμμίσει ότι το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια του καπιταλισμού, ο οποίος την δημιουργεί, γιατί σκοπός της οργάνωσης της παραγωγής του, είναι το μέγιστο κέρδος για τους καπιταλιστές και όχι οι ανάγκες της κοινωνίας.

Ούτε μπορεί να λυθεί με τα προγράμματα της Ε.Ε και των κυβερνήσεων, που επιδοτούνται οι εργοδότες για να εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό και στην πραγματικότητα να ανακυκλώνουν την ανεργία. Ούτε βέβαια με τα διάφορα σεμινάρια που κάνουν διάφορα ΚΕΚ, βγάζοντας κέρδη, καταρτίζοντας ανέργους για να ξαναγίνουν άνεργοι, έναντι μιας μικρής αποζημίωσης.


Η μεγάλη ανάγκη εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων για μια δουλειά, προκειμένου να επιβιώσουν, γίνεται σήμερα, αντικείμενο μεγάλης εκμετάλλευσης, από την πλευρά των εργοδοτών και των διαφόρων ΚΕΚ, οι οποίοι αξιοποιούν αυτά τα προγράμματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προγράμματος εκπαίδευσης ανέργων που χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ και υλοποίησης από διάφορα ΚΕΚ, πανελλαδικά και στη Λάρισα, διάρκειας 550 ωρών, με αμοιβή 5 ευρώ μικτά την ώρα στους εκπαιδευόμενους.

Αυτό το πρόγραμμα περιέχει 100 ώρες προκατάρτισης, 90 ώρες θεωρητική κατάρτιση και μετά 360 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν κανονικά, χωρίς όμως ο εργοδότης να επιβαρύνεται τίποτα! Ήδη μια σειρά επιχειρήσεις της περιοχής μας έχουν σημαντικό αριθμό τέτοιων εργαζομένων, για τους οποίους δεν πληρώνουν τίποτα!

Η μόνη δέσμευση, από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σ' αυτό το πρόγραμμα, είναι να πάρουν το 15% τουλάχιστον απ' αυτούς για 3 μήνες δουλειάς μετά. Δηλ. μια επιχείρηση που έχει 20 τέτοιους εργαζόμενους, υποχρεούται να πάρει τους 3 για 3 μήνες, συνήθως με τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ μικτά για τους πάνω από 25 ετών και 511 μικτά για τους κάτω των 25 ετών.

Αυτό συνιστά μεγάλη εκμετάλλευση των ανέργων, οι οποίοι από ανάγκη καταφεύγουν σ' αυτά τα προγράμματα, και φυσικά κανείς δεν τους μέμφεται γι' αυτό. Και από την άλλη αρκετά κέρδη για επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Και η φυσικά η ανεργία στα ύψη.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, δεν θεωρεί ότι αυτά τα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών και κατάρτισης, συνιστούν πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και η 30χρονη περίπου εφαρμογή τους το αποδεικνύει.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικεί, μια σειρά μέτρα οικονομικής στήριξης των ανέργων και περιορισμού της ανεργίας, όσο γίνεται μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, όπως:

Επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη την περίοδο της ανεργίας, 600 ευρώ το μήνα. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγησή του.

Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στο αστικό ΚΤΕΛ.

Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μείωση των ορίων ηλικίας στα 50 και 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα Β.Α.Ε. και στα 55 και 60 στους άλλους κλάδους.

Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.

Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.

Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.

Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.

Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.

Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.

Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2112/20. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.

Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Σταμάτημα των απολύσεων.

Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.

Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία-Πρόνοια, Εκπαίδευση και σε άλλα έργα κοινωνικών αναγκών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών.

Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος, από το κράτος.

Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ. Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα, εκτός των επιδοτούμενων μέσω τραπεζών. Ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος.

Άμεση δημοπράτηση και κατασκευή Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά της Λάρισας. Να γίνουν εργατικές κατοικίες σε Ομορφοχώρι, Φαλάνη, Τσαριτσάνη.

Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, 4 Κέντρα Υγείας στην πόλη της Λάρισας με ευθύνη του κράτους.

Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για το ΤΕΙ και για τους φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας, κατασκευή του κτιρίου της σχολής Βιοχημείας.

Κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.



ΠΡΕΖΑ TV
16-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: