Δευτέρα, Ιουλίου 07, 2014

ΑΘΩΩΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Εγγραφο-φωτιά της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας, που δείχνει πως αγνοήθηκε κατά το παρελθόν η υπόθεση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων στην οποία εμπλέκεται ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Πύργου και ακόμη 16 υπάλληλοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εξασφάλισε η «Ε».

Την ίδια ώρα, γνωστοί κύκλοι της Ηλείας επιχειρούν να αλλοιώσουν, να κρύψουν και να υποβαθμίσουν την πρωτοφανή είδηση της εμπλοκής του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή στην πολύ σοβαρή υπόθεση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τις κακουργηματικές σε βάρος του ποινικές διώξεις, την απολογία του στον ανακριτή και την επιβολή περιοριστικών όρων, με χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.


Σύμφωνα με το έγγραφο-ντοκουμέντο που έχει στη διάθεσή της η «Ε», η υπόθεση τελικά δεν τέθηκε στο Αρχείο χάρη στην παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών Πατρών. Οπως αναφέρει ο δικαστικός λειτουργός:

«Ειδικότερα θεωρούμε ότι η ανακρίτρια Πλημ/κών Ηλείας στην αρθρωθείσα από αυτήν επιχειρηματολογία, που εκτεταμένα είναι αλήθεια, ανέπτυξε στην πολυσέλιδη αναφορά της προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας αναγγέλλοντάς του το πέρας της κυρίας ανακρίσεως, για να καταλήξει στο προαναφερόμενο συμπέρασμά της υποτίμησε μια σειρά γεγονότων. Τέτοια για παράδειγμα μπορούν να αναφερθούν:

Εικονικά τιμολόγια

»Ο φορολογικός έλεγχος που αποκάλυψε πληθώρα περιπτώσεων εκδόσεως εικονικών τιμολογίων από επαγγελματίες της περιοχής που συναλλάσσονται την επίμαχη ελεγχόμενη περίοδο με τον Δήμο Πύργου, με αντικείμενο είτε εκτέλεσης έργων για λογαριασμό εαυτού, είτε προμήθειας υλικών με φανερή υπερτιμολόγηση της αξίας αυτών και τα οποία (τιμολόγια) αποδέχονταν οι αρμόδιοι εκ του προαναφερόμενου Δήμου.

»Το πόρισμα της ορισθείσης εννεαμελούς επιτροπής το οποίο η ανακρίτρια αντικρούει με, θα λέγαμε, ένα είδος πραγματολογικής ερμηνείας, δηλαδή ανέφερε μεν τα γεγονότα αλλά προσπάθησε να νοηματίσει αυτά με βάση τις στοχεύσεις της επιτροπής, ήτοι την πολιτική λογική της εκθέσεως της προηγούμενης δημοτικής αρχής που διέκρινε να διέπει αυτή και περαιτέρω στηρίχθηκε στους κανόνες της κοινής λογικής και εμπειρίας που δεν συνηγορούσαν υπέρ των εκτιμήσεων της επιτροπής για τη μη εκτέλεση ορισμένων έργων (π.χ. καθαρισμός αυλακιών), αφού αυτή είχε λάβει χώρα σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν επέτρεπε πλέον την επαλήθευση εκτελέσεως αυτών.

»Κατά την εκτίμησή της αυτή δεν έλαβε υπ' όψιν τις ελλείψεις των παραστατικών που αφορούσαν στην εκτέλεση των έργων, καθώς και τη δηλωθείσα άρνηση της υπαλλήλου του Δήμου Πύργου (....) που είχε ορισθεί ως μέλος της τριμελούς επιτροπής παραλαβής των έργων αυτών, ότι δεν γνώριζε τα έργα αυτά, αλλά στηρίχθηκε στο γεγονός ότι για την εκτέλεση αυτών δεν ρωτήθηκαν από τα μέλη της εννεαμελούς επιτροπής τα υπόλοιπα δύο μέλη.

»Δεν έλαβε, επί πλέον, υπ' όψιν της τα όσα το μέλος της εννεαμελούς επιτροπής (...) που στην κατάθεσή του εκ των υστέρων ανέφερε μεν ότι τον έλεγχο διείπε η πολιτική σκοπιμότητα αλλά, προηγουμένως στο δημοτικό συμβούλιο, όντας μέλος της ελεγκτικής επιτροπής είχε δηλώσει ότι υπήρχε κύκλωμα εργολάβων και προμηθευτών που με εικονικά τιμολόγια εισέπρατταν χρήματα και ότι ο ίδιος δεχόταν πιέσεις και κρατούσε παθητική στάση».

Τελειώνοντας ο εισαγγελέας Εφετών της Πάτρας αναφέρει: «Εν όψει των ανωτέρω, φρονούμεν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η κυρία ανάκριση για έναν ενδελεχέστερο έλεγχο των στοιχείων με εξέταση της εννεαμελούς επιτροπής, των μελών της τριμελούς επιτροπής παραλαβής όποιων έργων της είχαν ανατεθεί προς τούτο, συσχέτιση των εικονικών ή υπερτιμολογημένων τιμολογίων με τη ζημία του Δήμου, εξέταση του νυν δημάρχου Πύργου καθώς και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου ήθελε φανεί χρήσιμο στην ανακριτική διερεύνηση της σημαντικής αυτής υπόθεσης». http://www.enet.gr/ 

  ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: