Δευτέρα, Αυγούστου 04, 2014

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ #SKOURIES

Του Νίκου Φωτόπουλου

Από τον Αννα στον Καϊάφα… Μπροστά στα μάτια της αστυνομίας συνεχίζει τις παράνομες οικοδομικές εργασίες η εταιρεία χρυσού στις Σκουριές, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι που πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά η δικαιολογία των επικεφαλής αξιωματικών ήταν ότι δεν έχουν λάβει καμιά εντολή να προχωρήσουν σε έλεγχο ή να τις σταματήσουν. Οταν οι δικηγόροι των κατοίκων πήγαν στην εισαγγελέα Πολυγύρου για να διαμαρτυρηθούν, η απάντηση που πήραν ήταν πως η αναστολή της άδειας από την πολεοδομία αφορούσε παλαιότερες οικοδομικές εργασίες και το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί και πάλι στην πολεοδομία, από Δευτέρα…


Το γεγονός είναι ότι οι εργασίες στο εργοτάξιο συνεχίζονται, νόμιμες ή παράνομες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεση ευχέρεια ελέγχων ανά πάσα στιγμή και χωρίς η αστυνομία να παρεμβαίνει, παρά τις καταγγελίες. Επίσης, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους αντιδρώντες κατοίκους διαπιστώνουν δυστοκία της εισαγγελίας να κινητοποιηθεί.

Κατά τα λοιπά, η χθεσινή διαμαρτυρία των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού ολοκληρώθηκε ειρηνικά. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από τα φανάρια της Ιερισσού και ανέβηκαν στο βουνό όπου και απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, εμφανίστηκαν και δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν περιμετρικά των εγκαταστάσεων.

Δεν είδαν τίποτα

Με την εμφάνιση της αστυνομίας, που έμοιαζε περισσότερο να προστατεύει την εταιρεία, παρά να εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι ζήτησαν να συλληφθούν οι υπεύθυνοι της Ελληνικός Χρυσός, λόγω των οικοδομικών εργασιών. Για λίγο επικράτησε ένταση και οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, οπότε οι δικηγόροι και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης αποφάσισαν να επισκεφθούν την εισαγγελία.

Οι Επιτροπές Αγώνα καταγγέλλουν το επίμαχο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα δάση που διευκολύνει τις «περιβαλλοντοκτόνες» δραστηριότητες της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων και με την παράλληλη δημοσιοποίηση εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών (αποκεντρωμένη διοίκηση), η «Εφ.Συν.» (30/6) είχε αποκαλύψει ότι οι εργασίες που γίνονται στις Σκουριές και ειδικότερα οι εργασίες εγκατάστασης ενός τεραστίων διαστάσεων εργοστασίου γίνονται χωρίς άδεια, δηλαδή το υπό κατασκευή εργοστάσιο είναι αυθαίρετο.

«Αυτήν και άλλες παρανομίες έρχεται να νομιμοποιήσει η τροπολογία αυτή στο νομοσχέδιο με τα δάση», λένε οι κάτοικοι, αναφέροντας ότι η έγκριση εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού συνιστά αυτόματα έγκριση δόμησης. Επιπλέον, σύμφωνα με την τροπολογία, οτιδήποτε αφορά ζητήματα δόμησης σε μεταλλευτικές δραστηριότητες θα εγκρίνεται πλέον από το ΥΠΕΚΑ και όχι από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία της περιοχής.

Η κυβέρνηση αφαιρεί τις αρμοδιότητες από πολύ σημαντικές υπηρεσίες που έκαναν στο παρελθόν τους απαραίτητους ελέγχους στις περιβαλλοντικές μελέτες, πριν εγκρίνουν άδειες, και οι οποίες πλέον θα δίνονται απλόχερα στους καταπατητές δασικών εκτάσεων με μια απόφαση υπουργού. Λύνει, έτσι, τα χέρια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και οτιδήποτε ήταν ώς τώρα παράνομο το διορθώνει, νομιμοποιώντας κάθε τύπου αυθαιρεσία που έχει γίνει ή θα γίνει στο μέλλον. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο στους υπόλοιπους επίδοξους επενδυτές-καταπατητές δασών να αυθαιρετήσουν ελεύθερα στα δάση, μετατρέποντας την αυθαιρεσία σε νομολογία.

Φωτογραφική διάταξη

Αξίζει να σημειωθεί το σημείο εκείνο της τροπολογίας, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται η νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων αυθαίρετων κτισμάτων στις Σκουριές: «Για τα πρόχειρα καταλύματα εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης χρειάζεται, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού περί της στατικής επάρκειας αυτών», αναφέρει.      http://www.efsyn.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: